Denník N

Čo môže tretia vlna spôsobiť a čo by sme nemali pripustiť

Nápis v anglickom Boltone vyzýva ľudí, aby sa zaočkovali. „Je to v našich rukách.“ Foto – TASR/AP
Nápis v anglickom Boltone vyzýva ľudí, aby sa zaočkovali. „Je to v našich rukách.“ Foto – TASR/AP

Je nemožné, aby sme do konca leta zaočkovali dosť ľudí. Trvalo nám šesť mesiacov, kým sme zaočkovali dva milióny. Za dva letné mesiace nemáme šancu zaočkovať ďalšie dva.

Autor je ekonóm NBS

Nie je to zatiaľ tak, ale mohlo by sa to stať. Nedopusťme to. Je na to 40-tisíc dôvodov.

Čo vieme s istotou:

  • Indická mutácia delta príde a prevládne na Slovensku. Možno o mesiac, možno aj skôr, azda neskôr.
  • Každý z nás skôr či neskôr získa imunitu proti covidu. Niektorí očkovaním, niektorí prekonaním. Niektorí skôr, niektorí neskôr.
  • Skôr – čiže niekedy nadchádzajúcu jeseň – bude musieť nejako získať imunitu päť šestín z nás. Delta má totiž reprodukčné číslo až 6, takže najviac šestinu ľudí ochráni kolektívna imunita. Zvyšní budú musieť imunitu získať sami.

Čo je veľmi pravdepodobné:

  • Túto jeseň už nebudú také tvrdé lockdowny, zákazy vychádzania či zatvorené školy, ako to bolo minulú jeseň a zimu. Pretože ľudia, ktorí berú covid vážne, sa už dali zaočkovať a nechcú byť zavretí doma ďalšieho pol roka. A ani ľudia, ktorí covid neberú vážne, nechcú byť zavretí doma.
  • Keďže plošné opatrenia nebudú, šírenie covidu by mohlo spomaliť očkovanie (čo nestačí, máme zaočkovaných len 36 percent ľudí), regionálne opatrenia (to tiež nebude stačiť) alebo testovanie (tiež nebude stačiť). Základné reprodukčné číslo delty je 6, očkovaním ho znížime na asi 3, ďalšími opatreniami na možno 2. To je viac, než sme mali minulý október. Až sa na jeseň delta rozbehne, nezastavíme ju. Do konca roka získajú imunitu všetci, čo ju nejako majú získať, a bude po epidémii. Tento rok bude koniec.
  • Je nemožné, aby sme do konca leta zaočkovali dosť ľudí. Trvalo nám šesť mesiacov, kým sme zaočkovali dva milióny. Za dva letné mesiace nemáme šancu zaočkovať ďalšie dva.

A teraz čo by sa mohlo stať (a čo by sme nemali dopustiť):

  • Zatiaľ máme zaočkovaných trištvrte milióna seniorov nad 60 rokov. Viac ako pol milióna ich ešte nie je zaočkovaných.
  • V čakárni už skoro žiadni seniori nie sú – tých osemtisíc v čakárni či s pridelenými termínmi je kvapka v mori. Pár tisíc ešte pribudne, ale dnešným tempom to už veľa nebude.
  • Niektorí dôchodcovia ešte nemajú druhú dávku – to sa však cez leto spraví.
  • Asi 80-tisíc seniorov prekonalo covid. Niektorí z nich sú aj zaočkovaní, ale asi 60 percent nie. Tých treba pridať k očkovaným, lebo získali imunitu.
  • Spolu odhadujem, že na konci leta bude nejakým spôsobom imúnnych 826-tisíc dôchodcov.
  • Asi 214-tisíc dôchodcov má šancu sa covidu úplne vyhnúť. To je tá šestina, ktorú nakoniec ochráni kolektívna imunita.
  • Zostáva 245-tisíc seniorov, ktorí budú musieť získať imunitu nejako inak. Ak to nebude lepším spôsobom, tak prekonaním covidu.
  • Ak bude smrtnosť rovnaká ako minulú jeseň, tak zomrie 35 percent osemdesiatnikov, ktorí sa infikujú – čiže 19 582 z 55 333. Medzi sedemdesiatnikmi umrie vyše 20 percent infikovaných a medzi šesťdesiatnikmi skoro osem percent.
  • Celkovo môže na covid zomrieť 42-tisíc seniorov.

Môže to byť inak!

Možno bude zdravotná starostlivosť lepšia než doteraz. Aj keď tomu veľmi neverím. Ak v priebehu pár mesiacov prejde nemocnicami 100-tisíc seniorov, tak nemáme šancu im dávať najlepšiu možnú starostlivosť. Možno by ich ochránili monoklonálne protilátky, ale asi ich nemáme dosť. Možno príde nejaká prevratná liečba. Možno.

Možno vírus zoslabne, možno sa rýchlejšie nakazia deti či mladí a starým sa podarí vyčkať. Ani tomu veľmi neverím.

Najlepšie riešenie je očkovať oveľa lepšie než teraz. Je v našich silách zaočkovať tých 460-tisíc seniorov, ktorí ešte nemajú imunitu. Keby každý obvodný lekár zaočkoval 150 svojich pacientov, mali by sme vybavené. To sú traja denne. Keby sme zaočkovali aspoň tých 86-tisíc najrizikovejsích osemdesiatnikov, zabránili by sme skoro polovici možných úmrtí. Dá sa to – viac ako 90 percent osemdesiatnikov už majú zaočkovaných v Rakúsku, Belgicku, na Cypre, v Dánsku, vo Fínsku, v Írsku, Taliansku, na Malte, v Nórsku, Portugalsku, Španielsku aj vo Švédsku. Českí bratia sú vyše 80 percent, podobne ako Luxembursko a Francúzsko.

Stále dúfam, že sa zlepšíme a nedopustíme to, čo je na grafoch nižšie.

Ak však namiesto tých 460-tisíc seniorov zaočkujeme hoci aj 920-tisíc mladých ľudí – zachránime možno tak 500 životov. Je dobré očkovať každého, ale je oveľa lepšie očkovať tých správnych.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie