Denník N

Do Chorvátska už nestačí občiansky. Zatiaľ vás pustia aj bez covid preukazu, no nespoliehajte sa na to

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Vo štvrtok sa zmenili podmienky pre ľudí, ktorí idú na dovolenku do Chorvátska. Doteraz turistom zo Slovenska stačil občiansky preukaz, Chorvátsko nás totiž považovalo za zelenú krajinu – štát s nízkym rizikom šírenia koronavírusu.

To platí naďalej, no na bezproblémový vstup do krajiny už bude potrebný takzvaný digitálny covid preukaz, ktorý je spoločný pre celú Európsku úniu. Chorvátska polícia ho od turistov bude žiadať na hraniciach.

Preukaz sa dá vytlačiť aj stiahnuť do mobilu ako QR kód: obsahuje informácie o očkovaní proti covidu, negatívnom teste alebo o prekonaní ochorenia. Podmienkou na vstup je aspoň jedna z týchto informácií.

Zmena pravidiel spôsobila vo štvrtok veľké kolóny na hranici so Slovinskom a Maďarskom a nahnevala českého premiéra Andreja Babiša. Pôvodne mala platiť naplno už dnes, no Chorváti sa v priebehu dňa rozhodli, že ľudí bez preukazu budú púšťať ešte aj vo štvrtok.

Na Twitteri to oznámil český minister zahraničných vecí Jakub Kulhánek. Dobre informovaný zdroj Denníku N potvrdil, že sa to týka aj turistov zo Slovenska a v tomto režime to môže vydržať najdlhšie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dovolenka 2022

Koronavírus

    Slovensko, Svet

    Teraz najčítanejšie