Denník N

Kremničania, diskutujte. Zaslúži si Cíger Hronský dve pamätné tabule? 

Známka Jozef Cíger-Hronský zo série Osobnosti v nominálnej hodnote 3 Sk vyšla v roku 1996. Foto - TASR
Známka Jozef Cíger-Hronský zo série Osobnosti v nominálnej hodnote 3 Sk vyšla v roku 1996. Foto – TASR

Bol autorom Smelého zajka, ale aj podporovateľom Tisa. Text historika o Cígerovi Hronskom sa do mestských novín nedostal, mestu sa nepáčilo, že Karol Hollý učiteľov základnej školy konfrontoval s otázkou, či reflektujú morálne problémy, ktoré sprevádzali život spisovateľa a funkcionára Matice slovenskej.

Spisovateľ a funkcionár Matice slovenskej Jozef Cíger Hronský má v Kremnici dve pamätné tabule. Jednu z nich spolufinancovala a odhaľovala aj Kotlebova ĽSNS, nájdete ju na budove Základnej školy Pavla Križku. Historik Karol Hollý si myslí, že by ju mali zo základnej školy odstrániť.

O jeho texte o diele spisovateľa, jeho spoločenských aktivitách i vážnych morálnych zlyhaniach a presahoch do súčasnosti mu v Kremnických novinách pre výhrady k niektorým pasážam neuverejnili. Teraz sa o tom aj tak v meste diskutuje.

Dielo a život

Jozef Cíger Hronský bol s charakterom vojnovej Slovenskej republiky štátu, v ktorej sa každoročne usporadúvali pompézne verejné oslavy narodenín Adolfa Hitlera, plne stotožnený. Nie tak nápadne ako iní umelci, napríklad jeho blízky spolupracovník Stanislav Mečiar, nadaný spisovateľ, ale aj arizátor Ľudo Ondrejov či šéfredaktor Gardistu a tvorca slovenských literárnych klasík Milo Urban, otázka miery tu však nie je až taká dôležitá, myslí si Karol Hollý z Historického ústavu Slovenskej akadémie vied.

Historik žije pri Kremnici, kde Hronskému venovali dve pamätné tabule, z ktorých sa dozviete

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História

Slovenský štát

Slovensko

Teraz najčítanejšie