Denník N

Zmenené názvy, iné miesta a maximálne tisíc ľudí. Stručný sprievodca letnými hudobnými festivalmi

V Izraeli sa už v marci konal koncert pre zaočkovaných na štadióne. Foto - TASR/AP
V Izraeli sa už v marci konal koncert pre zaočkovaných na štadióne. Foto – TASR/AP

Organizovať koncerty je často napínavé, ale ešte nikdy to nebolo také napínavé ako teraz. Organizátori, umelci aj návštevníci musia neustále sledovať meniace sa epidemiologické opatrenia a musia ich sledovať do posledných hodín pred začiatkom akcií. Každý, kto sa rozhodol niečo urobiť, musí rátať s veľa rizikami, ale niektoré akcie už hlásia vypredané, čo je veľmi dobrá správa. Ľudia zo svojich životov úplne neodpísali koncerty, no skutočnou skúškou tejto hypotézy bude až jeseň; teraz treba využiť leto, keď pandémia na Slovensku poľavila.

Teraz je ten najlepší čas podporiť všetkých, čo niečo organizujú. Kúpou lístkov alebo ich ponechaním si na ďalší rok. Toto môžu spraviť návštevníci. Čo môže spraviť štát? Napríklad to, čo radí európska štúdia o význame kultúrneho a kreatívneho priemyslu zo začiatku tohto roka.

Štúdia odporúča štátom EÚ nielen kompenzovať ušlé straty, ale aj mimoriadne investične stimulovať toto odvetvie, ktoré v celoeurópskom kontexte vykazuje 7,6 milióna zamestnaných ľudí a podiel 4,4 % na HDP Európskej únie. Ako jedno z efektívnych riešení, používané vo väčšine štátov EÚ s cieľom reštartu živej kultúry, sa ukazuje zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty na kultúru, resp. na predaj koncertných vstupeniek.

Znížená sadzba DPH sa uplatňuje zo susedných štátov v Rakúsku, Česku aj Maďarsku. Veľká Británia ako vzor mnohých krajín v oblasti hudobného priemyslu znížila DPH na vstupenky dokonca na 5 percent. A v niektorých krajinách – napríklad v Izraeli, Španielsku, Nemecku či Veľkej Británii – sa už uskutočnili koncerty s cieľom overiť možnosti šírenia nákazy.

Sezóna letných festivalov u nás sa práve začína. Mobilné odberné miesta práve ukončili svoju prevádzku, ale na niektorých festivaloch si môžete nechať urobiť antigénny test. Všetci v areáloch – návštevníci, umelci aj produkčné tímy – musia dodržiavať aktuálny covid semafor pre daný okres.

Nenechajte sa odradiť od návštevy akcií, práve teraz je to veľmi dôležité. Pre umelcov a organizátorov, ale aj pre návštevníkov. Takže nech sa páči. Tu je náš stručný sprievodca festivalovým hudobným letom po Slovensku.

Hradby samoty

kedy: 2. – 3. 7.
kde: kaštieľ Moravany nad Váhom
kto: Fero Király, Phragments, Predskokan otrok & Buranovský, I Am Planet, Urbanfailure…

Festival tematicky zameraný na audiovizuálne projekty vychádzajúce zo žánrov ako dark ambient, dark folk, drone, industrial, noise. „Myšlienkou je spojiť tieto žánre s tajomnou atmosférou pamiatok poznačených zubom času,“ hovoria organizátori a darí sa im to. Akcia je venovaná hudobným subkultúram a prístup k pandemickým opatreniam má skvelý. Zostáva veriť, že druhá časť predchádzajúcej vety bude platiť pre všetkých organizátorov letných festivalov.

www.hradbysamoty.org

Topfest

kedy: 2. – 3. 7.
kde: Jazdiareň Banát, Častkovce
kto: Kabát (CZ), Hex, Iné kafe, Zóna A, Queenie (CZ), Horkýže slíže, Billy Barman, Heľenine oči…

Zo Zelenej vody do Piešťan a späť a po ročnej pauze opäť niekde inde. Do dediny medzi Novým Mestom nad Váhom a Piešťanmi. „Tento rok sme presunuli festival z dôvodu nového prenajímateľa priestoru a nemožnosti pružne reagovať na naše požiadavky. Dôvodom je doťahovanie zmluvných podmienok medzi Novým Mestom a festivalom,“ vysvetľuje zástupca organizátorov Martin Noga.

Jeden z našich najväčších letných festivalov sa koná v okrese, ktorý je cez víkend ešte oficiálne žltý. Organizátori odkazujú:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie