Denník N

Skromný chlapec z dediny. Nenápadného Holeša presunuli ako Lahma a zrazu je kľúčovým hráčom Čechov

Holeš v zápase proti Holandsku. Foto - TASR/AP
Holeš v zápase proti Holandsku. Foto – TASR/AP

Pred rokom ani nebol v českej reprezentácii, teraz patrí k jej najdôležitejším hráčom. Tomáš Holeš, skromný chlapec z dediny, má za sebou najlepší rok vo svojej kariére.

V Slavii Praha sa nedávno nedostal ani na lavičku náhradníkov, dnes patrí medzi objavy Eura a Česku pomohol k postupu do štvrťfinále, v ktorom Česi v sobotu o 18.00 nastúpia proti Dánom.

V osemfinále proti Holandsku to bol jeho zápas. Česi mali po vylúčení Matthijsa De Ligta početnú výhodu a práve Holeš otvoril skóre hlavičkou po rohovom kope. Desať minút pred koncom pomohol k druhému gólu. Napriek predošlým kŕčom dokázal vystihnúť rozohrávku súpera, v šprinte sa dostal do šestnástky a prihral Patrikovi Schickovi, ktorý strelil už svoj štvrtý gól na turnaji.

Nebolo to však iba o týchto dvoch góloch. Holeš na pozícii „šestky“ – defenzívneho záložníka – patril k najlepším hráčom na ihrisku, pomáhal defenzíve a zároveň podporoval útok. Na turnaji pritom najskôr ani nebol v základnej zostave, keď tréner Jaroslav Šilhavý v prvom zápase so Škótskom uprednostnil Alexa Krála.

Holeš však potom nastúpil proti Chorvátom a svoje miesto si už udržal. „Nepočítal som s tým, že budem hrať v základe,“ priznal.

Teraz ho prirovnávajú k Tomášovi Součekovi, hviezde West Hamu United, ktorý sa taktiež stal hviezdou v drese Slavie Praha. O Součekovi hovoril tréner Slavie Jindřich Trpišovský ako o futbalovom „počítači“ a podobne médiá opisujú aj Holeša. Český Sport ho označil za „mašinu Holeš“.

Holeš dokáže hrať na všetkých defenzívnych postoch. V apríli nastúpila Slavia na ihrisku londýnskeho Arsenalu vo štvrťfinále Európskej ligy, a keď jej chýbali stopéri, Trpišovský sa rozhodol do stredu obrany presunúť práve jeho. Odohral výborný zápas a v nadstavenom čase dokonca strelil gól na 1:1 po rohovom kope.

Jeho starší brat Jiří oslavoval v paneláku v Hradci Králové tak nahlas, že sa na druhý deň ospravedlňoval susedom.

„Ospravedlňujeme sa vám všetkým za krik okolo 11. hodiny večer; na naše ospravedlnenie, môj mladší brat dal gól vo štvrťfinále EL proti Arsenalu v 90. minúte na 1:1,“ napísal na lístok, ktorý zavesil na nástenku vo vchode. Fotografia sa potom stala virálnou.

Petr Rada, bývalý tréner českej reprezentácie, viedol Holeša počas pôsobenia v FK Baumit Jablonec.

„Je to chlapec s dobrou povahou,“ vraví pre Denník N.

„Základom je, že pochádza z malej dediny. Takých chlapcov mám rád. V šatni bol niekedy až príliš tichý, ale mohli ste sa naňho spoľahnúť. Najväčšiu zásluhu na tom majú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Futbalové Euro

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie