Denník N

Maďarskí žiaci na strednom Slovensku môžu mať problém, ak chcú študovať v materinskom jazyku. Chýbajú hlavne učitelia

Ilustračné foto - Peter Lázár
Ilustračné foto – Peter Lázár

Podiel obyvateľov maďarskej národnosti v Banskobystrickom kraji je desať percent, ale na strednej škole môže v maďarčine študovať len necelých šesť percent detí. Župní poslanci tvrdia, že skutočný problém nepochopíme cez štatistiky.

Nie všetci žiaci, ktorí sa v Banskobystrickom kraji hlásia do maďarských stredných škôl, sa do nich aj dostanú, aj keď prijímačky zvládnu úspešne. Predseda mimoparlamentnej strany Maďarské fórum Zsolt Simon tvrdí, že župa desiatkam žiakov znemožní študovať v ich materinskom jazyku. Podľa jeho výpočtov sa na miesta v stredných školách s maďarským vyučovacím jazykom hlási 329 žiakov, ale župa pridelila iba 276 miest.

Podiel obyvateľov maďarskej národnosti v Banskobystrickom kraji je 10,23 percenta, ale zo všetkých stredoškolských miest dostanú maďarskí žiaci na základe rozhodnutia župy iba 5,85 percenta, vraví Simon.

Nie je jasné, aké čísla Simon porovnáva, reaguje vedenie župy. „Ak je aj žiak maďarskej národnosti, ešte nemusí v prihláške na vzdelávanie uviesť aj maďarský jazyk, rovnako, ak je väčší záujem o vzdelávanie v maďarčine, riaditeľ školy tomu môže prispôsobiť otvorenie ročníka. Ani celkový podiel obyvateľov maďarskej národnosti neznamená, že všetci z nich sú deti v stredoškolskom veku,“ odpísali Denníku N z tlačového oddelenia samosprávneho kraja.

Problém je iba na strednom Slovensku

V iných krajoch s výrazným podielom maďarskej menšiny takýto problém neevidujú. V Nitrianskom kraji tvoria Maďari 24 percent obyvateľstva a skoro 19 percent stredoškolských miest pripadlo maďarským žiakom. V Trnavskom kraji je podiel Maďarov 21 percent a na stredných školách je to 20,45 percenta.

Podľa Simona v Banskobystrickom kraji môže ísť o porušenie ústavného práva detí na vzdelanie v materinskom jazyku.

„Vedomé obmedzenie vzdelávania príslušníkov národnostných menšín a osobitne tých, ktorí sú sociálne znevýhodnení, znamená

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maďarská aliancia

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie