Denník N

Literárne centrum: Problém nie je zlý kandidát na riaditeľa, ale že dobrí neprišli

Z verejného vypočutia pri výbere riaditeľa Literárneho informačného centra. Foto - YouTube/Ministerstvo kultúry
Z verejného vypočutia pri výbere riaditeľa Literárneho informačného centra. Foto – YouTube/Ministerstvo kultúry

Ak sa nikto so zápalom a znalý veci ani v budúcnosti neprihlási, musíme počítať s adeptmi, ktorých literatúra nezaujíma.

Keď inštitúcia funguje a má výsledky, je opodstatnené staviť pri obsadzovaní jej vedúceho postu na kontinuitu. Určite to platí o riaditeľskej stoličke Literárneho informačného centra, ktorú prednedávnom uvoľnila Miroslava Vallová. Počas svojho pôsobenia rozbehla mnohé knižné projekty, nadviazala siete medzinárodných kontaktov, podporila preklady desiatok diel do cudzích jazykov a prispela k vývozu slovenskej literatúry do zahraničia.

Udržať nastavený trend je teda žiaduce a dáva zmysel. Potenciálnych následníkov to stavia do zdanlivo komfortnej situácie. Pri vstupe do výberového konania sa nemusia až tak trápiť kreovaním nových stratégií, stačí nasadiť rétoriku udržania línie a prihodiť pár detailov.

Pri včerajšom verejnom zasadnutí výberovej komisie na riaditeľský post literárneho centra sa ukázala tragickosť tohto omylu. Jediný kandidát Martin Gajdoš takisto hovoril o pokračovaní. V diskusii sa však ukázalo, že má čiastkové, nedostatočné či až žiadne znalosti o projektoch, aktivitách centra a hlavne o procesoch, na ktorých stojí propagácia literatúry smerom do vnútra krajiny a do zahraničia. Nehovoriac o neschopnosti reagovať na otázky o obľúbených autoroch, knihách a literárnom dianí.

Dalo by sa to vnímať ako epizódna fraška v priamom prenose. Ale nie je to tak. Je hanba, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Komentáre, Kultúra

Teraz najčítanejšie