Denník N

Keď ho zdolali, bolo im to ľúto. Najlepší tenista, ktorý nikdy nevyhral turnaj

Julien Benneteau. Foto - TASR/AP
Julien Benneteau. Foto – TASR/AP

Nová časť rubriky Porazení. Byť fanúšikom úspešných je ľahké, toto sú prehry, z ktorých vás porazí.

Dobrý deň,

v západnom Londýne na kurtoch s vyšliapanou trávou práve prebieha asi najznámejší tenisový grandslam – Wimbledon.

Pre zranenie po páde na turnaji predčasne skončila 7-násobná šampiónka Serena Williamsová či Francúz Adrian Mannarino, ktorý za stavu 2:2 na sety v zápase proti bývalej svetovej jednotke Rogerovi Federerovi nedokázal pre bolesť v kolene poriadne udrieť do lopty.

Mannarino mal smolu, no za najväčšieho smoliara nielen Wimbledonu, ale celého tenisového sveta je považovaný niekto iný. Niekto, kto už na prebiehajúcom Wimbledone nehral.

Francúz Julien Benneteau je jediným hráčom 53-ročnej modernej éry tenisu, ktorý prehral všetkých svojich 10 finále vo dvojhre na profesionálnom okruhu ATP. Benneteau pritom v niekoľkých finálových zápasoch viedol a hral lepšie ako jeho súper. Raz bol dokonca jediný bod od víťazstva.

O jeho nepriaznivej bilancii vedeli všetci hráči na okruhu. Jeden z jeho finálových súperov podľa vlastných slov ľutoval, že ho porazil. Napriek tomu však Benneteau kariéru ukončil s dobrým pocitom a bez výčitiek. „Samozrejme, že som túžil po titule v dvojhre na okruhu, no takto sa to vyvinulo,“ hodnotil pre portál ATP po svojom poslednom profesionálnom zápase v roku 2018.

Vo štvorhre bol oveľa úspešnejší a darilo sa mu aj v reprezentácii Francúzska. Keď však hral sám za seba, nedokázal zvíťaziť. „Šport je niekedy absurdný,“ komentoval Benneteauovu kariéru chorvátsky hráč a bývalá svetová trojka Marin Čilić.

V dnešnej časti rubriky Porazení sa dočítate:

  • ako málo chýbalo Benneteauovi k vytúženému turnajovému triumfu hneď v niekoľkých finále;
  • prečo kariéru ukončil spokojný aj napriek negatívnemu rekordu;
  • ktorý hráč je v súčasnosti blízko k tomu, aby jeho nešťastný zápis vyrovnal; či
  • prečo sme Prehru týždňa pripísali nedbanlivej diváčke na Tour de France.

Rubriku Porazení vám prinášame každý piatok a môžete sa prihlásiť aj na jej odber vo forme newslettra.


Osudný úder

Bol koniec septembra 2013 a 33. hráč rebríčka ATP Julien Benneteau hral vo finále dvojhry turnaja v Kuala Lumpure proti Portugalčanovi Joāovi Sousovi. V deviatom finále kariéry mal Francúz konečne nakročené k svojmu premiérovému triumfu.

Už pred zápasom sa pritom o ňom hovorilo ako o možnom rekordérovi v počte prehratých finále. Od roku 1968, keď profesionálny tenis nadobudol modernú súťažnú podobu, prehrali svojich úvodných 9 finálových zápasov iba dvaja hráči – Francúz Cedric Pioline a Američan Pat Dupre.

Benneteau sa im mohol v prípade ďalšieho zlyhania vyrovnať. V hlavnom meste Malajzie mal proti Sousovi pri stave 6:2 5:4 mečbal. K víťazstvu, po ktorom túžil od svojho debutu na profesionálnom okruhu pred takmer 13 rokmi, mu chýbal jediný bod.

Počas výmeny, ktorá mala byť poslednou na turnaji, sa spoliehal na svoj typický štýl hry v podobe servis-volej. Zahral silný úder a súpera zatlačil do zadnej časti kurtu. Následne pribehol blízko k sieti v očakávaní, že ustupujúci Sousa loptu vráti pomalým úderom, na ktorý zareaguje nechytateľným volejom.

Namiesto toho však

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História tenisu

Porazení

Tenis

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie