Denník N

High 5ive: Vidíte ma, ale nepozeráte sa na mňa. Neviditeľná superhviezda Omar Sy

Omar Sy v seriáli Lupin. Foto - Netflix
Omar Sy v seriáli Lupin. Foto – Netflix

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Miláčikom veľkej časti populácie sa stal pred desiatimi rokmi vo filme Nedoktnuteľní. Omar Sy si v tejto kombinácii komédie a dojáku získal každého. Teraz už žne svetovú popularitu so seriálom Lupin, ktorého nové epizódy práve nabehli. Všimnime si jednu nenápadnú líniu v tejto adaptácii literárneho príbehu zručného zlodeja.

V seriáli sa subtílne pracuje s motívom, že černosi pôsobia na väčšinovú (bielu) populáciu ako nerozoznateľní. Preto sa aj hlavný hrdina dokáže stať v zlomových situáciách „neviditeľný“. Omar Sy túto hru posunul ešte ďalej. Vybral sa do parížskeho metra lepiť plagáty s reklamou na svoj úspešný seriál.

Napriek tomu, že okolo neho chodilo množstvo ľudí, nikto si superhviezdu nevšimol. Zhodnotil to takto: „Videli ste ma, ale nepozreli ste sa na mňa.“ Má bod za spoločenskú výchovu.

*

Ostaňme pri neviditeľnosti. „Nevidíte ju, ale ona existuje. Je vytvorená zo vzduchu a z ducha.“ Takto opisuje svoju „nehmotnú sochu“ Budha v kontemplácii taliansky umelec Salvatore Garau. Sochu bolo možné vidieť, ehm, nevidieť v Miláne. Miesto výskytu určoval

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie