Denník N

Chlapec utiekol zo Sýrie aj so svojím psom, pešo spolu prešli stovky kilometrov

Aslanovi hovorili, že psa si vziať nemôže. Napokon s ním zvládol celú cestu zo sýrskej metropoly Damask až na grécky ostrov Lesbos. Jeho video videlo na Facebooku už viac ako milión ľudí.

Na Lesbose je len jedným z tisícok utečencov, no v dave si ho rýchlo všimnete. Aslan, 17-ročný chlapec z Damasku, dorazil na grécky ostrov so svojím psom. Prešiel s ním celú cestu zo Sýrie cez Stredozemné more do Európy.

„Zbožňujem svojho psa. Potrebujem ho,“ hovorí vo videu UNHRC, Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov, a odhaduje, že s ním pešo prešiel 500 kilometrov.

Šteniatko, ktoré volá Rose, nosil v prenosnom boxe. „Hovorili mi: Nemôžeš si vziať psa. No mám jedlo, mám vodu. Mám všetko,“ vysvetľuje.

Na videu mu hovoria: „Niektorí ľudia sa spýtajú: máš len malú tašku a vzal si si svojho psa? Prečo?“ – „Poviem im: Mám svojho psa rád,“ odpovie chlapec s úsmevom.

Ostrov Lesbos je v prednej línii utečeneckej krízy. Od tureckého pobrežia je vzdialený zhruba päť kilometrov a veľká časť migrantov sa tak do Európy snaží dostať po tejto trase.

Plavba na nestabilných člnoch po mori je však s končiacim sa letom čoraz nebezpečnejšia. Len počas tohto víkendu sa pri Lesbose potopili najmenej dve lode a nezvestné zostávajú desiatky ľudí. V sobotu našli na brehu v bezvedomí päťročné sýrske dievčatko, ktoré zomrelo po prevoze do nemocnice.

Stále viac utečencov si tak radšej zvolí cestu po súši cez Istanbul. Turecko však na to reagovalo vyslaním bezpečnostných síl a vybudovaním zátarás neďaleko mesta Edirne pri hraniciach s Gréckom a Bulharskom.

Na mieste sa tak, podobne ako na Lesbose, hromadia tisícky migrantov snažiacich sa o cestu ďalej na Západ.

Pláž na gréckom Lesbose plná záchranných viest, ktoré tu nechali utečenci po plavbe z Turecka. Foto - AP
Pláž na gréckom Lesbose plná záchranných viest, ktoré tu nechali utečenci po plavbe z Turecka. Foto – AP

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie