Denník N

GreenPass stačiť nebude. Po prílete z vysoko rizikových krajín bude potrebný aj negatívny PCR test

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Po prílete z vysoko rizikových krajín musia mať pri sebe všetci cestujúci negatívne PCR testy. Aj tí, ktorí sú zaočkovaní. Vyplýva to z novej vyhlášky, ktorú vydal Úrad verejného zdravotníctva SR. Platiť má od 9. júla. 

Vláda na poslednom rokovaní schválila nový cestovný semafor. Ten už nerozdeľuje len krajiny, ale aj cestovateľov – iné kritériá budú platiť pre zaočkovaných, iné pre tých, ktorí zaočkovaní nie sú.

Nový semafor bude ukazovať len krajiny, ktoré sú rizikové, a bude ich prehodnocovať každý týždeň. Medzi rizikové krajiny pribudlo po Veľkej Británii a Portugalsku aj Taliansko. Rozdelenie platí od 26. júna a bude sa meniť každý týždeň.

Na Slovensko lietajú z Británie lietadlá pomerne často. Len vo štvrtok v Bratislave pristáli lety z Birminghamu a z Londýna. Pravidelné linky z Londýna smerujú aj na košické letisko štyrikrát do týždňa – v pondelky a v piatky.

Ministerstvo zdravotníctva považuje palubu lietadla za superšíriteľské miesto, a preto navrhlo, aby sa pre pasažierov podmienky pri návrate na Slovensko sprísnili.

Kým na pozemných hraniciach bude cestujúcim stačiť tzv. GreenPass, ľudia, ktorí na Slovensko priletia, budú musieť mať k dispozícii aj negatívny PCR test nie starší ako 72 hodín. Týkať sa to tak bude aj tých, ktorí sú už zaočkovaní.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dovolenka 2022

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie