Denník N

Jedna z najlepších škôl: angličtinu majú už prváci, robia veľa pokusov a učitelia zostávajú aj po vyučovaní

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Špičkové zemplínske vzdelanie – deti si nevyberajú a dlhodobo lepšia ako oni je v celej krajine len jedna výberová škola.

Tento text je súčasťou regionálneho projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Michalovciach a na dolnom Zemplíne.

Pri hodnotení kvality v rebríčku INEKO sa michalovská Základná škola J. T. Moussona umiestnila v posledných šiestich rokoch trikrát na druhom mieste, raz bola piata, raz siedma a iba jediný raz sa nedostala do prvej desiatky. V covidom ovplyvnenom školskom roku 2019 až 2020 bola štrnásta. V dlhodobom hodnotení základných škôl je od nej lepšia iba košická výberová základná škola z Krosnianskej ulice.

Michalovská škola nazvaná podľa zemplínskeho maliara Jozefa Teodora Moussona je v celonárodných hodnoteniach veľmi vysoko, aj keď prijíma všetky deti a nevyberá si iba talentovanejších žiakov.

Ako sa to škole darí a ako prešla zložitým obdobím pandemických karantén, rozpráva riaditeľka Valéria Kocúrová.

Vďaka čomu ste dlhodobo na najvyšších priečkach slovenských rebríčkov najkvalitnejších škôl?

V škole máme hlavne veľmi dobrých učiteľov, ktorí sa venujú žiakom nielen počas vyučovania, ale ak niektoré deti potrebujú, tak aj po ňom. Dnešná doba je totiž taká, že žiakov treba k aktivite motivovať. Ak žiak sám nezíska pocit, že sa chce vzdelávať, tak sa nedostavia ani lepšie výsledky. Nemáme napríklad nejaké špecializované výberové triedy pre nadané deti, ale viac sa venujeme u všetkých detí cudzím jazykom, a to dlhodobo už od roku 1975.

Ako prví v Michalovciach sme začali učiť angličtinu. Dnes učíme angličtinu od prvého ročníka a nemčinu a ruštinu k tomu alternatívne pridávame od tretieho ročníka. Druhý cudzí jazyk nemajú iba tie deti, ktorých rodičia si namiesto toho na prvom stupni vyberú výchovu k zdraviu a na druhom environmentálnu výchovu. Ministerstvo školstva totiž už pred niekoľkými rokmi zrušilo povinné vyučovanie druhého cudzieho jazyka. Ak ale u nás žiak i rodič chcú aj druhý jazyk, tak dieťa školu končí s tým, že vie hovoriť dvoma cudzími jazykmi. Túto možnosť u nás majú všetci žiaci.

Riaditeľka školy Valéria Kocúrová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aké deti k vám chodia?

Deti si nevyberáme, berieme všetky. A to nielen z našich najbližších mestských obvodov, ale svoje deti sem vozia rodičia z celého okresu. Lákajú ich k nám hlavne naše výsledky v cudzích jazykoch. Naše deti vynikajú hlavne v ruskom jazyku. Zopár žiakov vyhralo aj medzinárodnú olympiádu v Moskve. Pekné výsledky máme aj v matematike, fyzike, biológii a v technike. Naši žiaci sa v nej umiestňujú vysoko na súťažiach okresnej i krajskej úrovne.

Nemáte výberové triedy. Prispieva k vašim dobrým výsledkom aj to, že lepšie deti ťahajú v jednej triede k lepším výsledkom aj tie slabšie?

Neviem, či je to lepšie alebo horšie. V každom prípade viem povedať, že žiaci z výberových škôl by mali viac vynikať na súťažiach, no nie vždy to tak je. Podľa mňa nadanie a talent rozhoduje o úspechu žiaka stále iba asi päťdesiatimi percentami a rovnako je dôležitá aj tvrdá drina a práca nielen u žiaka a učiteľa, ale aj u rodiča, lebo aj spolupráca s ním je veľmi dôležitá.

Tu v Michalovciach veľa ľudí hovorí aj to, že by k nám dali dieťa, no radšej to neurobia, lebo sme až veľmi nároční. Moja odpoveď je, že nie sme nároční. Len učíme to, čo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Michalovciach

Od 28. júna do 11. júla bola časť redakcie Denníka N presťahovaná do Michaloviec. Zemplín sa tak stal hlavným regiónom nášho novinárskeho záujmu. Naši reportéri tu pracovali na reportážach, robili rozhovory, organizovali diskusie a stretávali sa s občanmi.

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie