Denník N

EURO, štvrťfinále: Zadkom zabránil gólu, potom plakal na nosidlách. Taliani postúpili, no prišli o svoju hviezdu

Leonardo Spinazzola končí na Eure. Foto - TASR/AP
Leonardo Spinazzola končí na Eure. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

ak doteraz niekto pochyboval o sile Talianska, postup cez silné Belgicko ho musel presvedčiť, že Taliani sú favoritom na titul futbalových majstrov Európy.

V zápase predviedli všetko dobré, čo sa naučili pod novým trénerom Robertom Mancinim, ale v závere nezapreli ani svoju defenzívnu DNA a nerozpakovali sa „dováľať sa“ za výhrou.

Taliani (a spolu s nimi aj fanúšikovia) však utrpeli aj veľkú stratu – jeden z najlepších hráčov Eura Leonardo Spinazzola opustil trávnik v slzách a na turnaji skončil.

Súperom Talianska v semifinále bude Španielsko, ktoré sa proti Švajčiarsku natrápilo a napriek veľkej prevahe postúpilo až po penaltovom rozstrele.

V ňom bol hrdinom brankár Unai Simón, ktorý v osemfinále proti Chorvátsku inkasoval kuriózny gól. Teraz však pozoruhodnou taktikou rozhodil švajčiarskych strelcov.

Súhrn futbalového Eura prinášame po každom hracom dni. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast a posielame ho aj e-mailom vo forme newslettra.


Talianska reprezentácia pred príchodom trénera Roberta Manciniho prežívala historickú krízu, keď sa po 60 rokoch nedokázala dostať na majstrovstvá sveta, následkom čoho v rebríčku FIFA klesla na historicky najhoršie 21. miesto.

Mancini sa pokúsil tím zrenovovať modernou hrou, ktorá bola v protiklade s typickým talianskym bránením a vyčkávaním na protiútoky.

„Šiel proti tradíciám, ale po neúspešnej kvalifikácii mohol zrejme vyskúšať hocičo, pretože to bolo naozajstné dno,“ vravel pre BBC Roberto di Matteo, bývalý tréner Chelsea.

Taliani mali pod Manciniho vedením spočiatku rozpačité výsledky, keď z jeho prvých šiestich zápasov vyhrali iba jeden nad Saudskou Arábiou. Odvtedy sú však nezastaviteľní a pred štvrťfinálovým súbojom Eura s Belgickom ťahali sériu 31 zápasov bez prehry.

Reportér BBC Phil Dawkes stretnutie pokrýval textovým prenosom a v jednej z prvých správ po uplynutí záverečných sekúnd sám seba označil za „blázna, ktorému napadlo Talianov spochybňovať“.

Dôvod? Dawkes pred zápasom pripomenul, že Taliani

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Futbalové Euro

Iné podcasty Denníka N

Športové podcasty Denníka N

Súhrn MS vo futbale

Súhrn toho najdôleležitejšieho z hracieho dňa futbalových MS.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie