Denník N

Týždeň v NHL: Černák je pre Tampu nenahraditeľný, píšu v zámorí. Môže dosiahnuť, čo žiaden Slovák pred ním

Erik Černák. FOTO - TASR/AP
Erik Černák. FOTO – TASR/AP

Dobrý deň,

Erik Černák strelil prvý gól finálovej série medzi jeho Tampou a Montrealom. Slovenský obranca predvádza vo finále skvelé výkony a ukazuje pokrok, ktorý v uplynulých mesiacoch urobil v hre smerom dopredu.

Černák je blízko k tomu, aby sa stal prvým Slovákom, ktorý získa Stanleyho pohár dvakrát po sebe. Tampa vedie už 3:0 na zápasy a v posledných dvoch rokoch zvládla oveľa ťažšie úlohy než vyhrať ešte raz nad Montrealom.

Spoznali sme aj držiteľov najprestížnejších individuálnych ocenení, pričom malým prekvapením je meno najlepšieho obrancu. Kapitán Chicaga Jonathan Toews tiež prvý raz prehovoril o tom, čo ho na celú sezónu vyradilo z hry.

Týždeň v NHL vám prinášame každú nedeľu počas sezóny a posielame ho aj e-mailom ako newsletter.


1. Černák hrá výborné finále

Erik Černák čakal na svoj prvý gól v play-off 46 zápasov, no načasoval si ho na mimoriadne dôležitý okamih. V 1. finálovom zápase strelil úvodný gól série, keď dokonale predviedol herný pokrok, ktorý urobil v tejto sezóne.

Gólovú akciu sám založil vyvezením puku do stredného pásma, prihral Ondřejovi Palátovi a potom priamo korčuľoval pred bránu. Palát mu puk vrátil prihrávkou na teč, ktorý Černák zvládol bezchybne a Tampa Bay viedla 1:0.

Výbornú prácu Černáka rozobrali v štúdiu aj hostia NBC Sports:

Černák v NHL začínal ako defenzívny obranca, no v tejto sezóne o sebe dáva vedieť aj hrou smerom dopredu. Podobných momentov, keď sa v správnej chvíli zapojil do útoku, sme od neho videli viac.

Vo finálovej sérii patrí k najlepším hráčom Lightning a jeho dôležitosť pre tím si všíma aj zámorie. The Athletic o Černákovi v júni po postupe do semifinále vydal rozsiahly text, v ktorom mu veľké uznanie vyjadril aj tréner Jon Cooper.

„V každom tíme v lige by jednoznačne hral v prvých dvoch obranných pároch. Je pre nás hviezdou,“ povedal Cooper.

Nenahraditeľný „Černy“. Nezainteresovaný fanúšik by mohol nadobudnúť dojem, že Černák trochu ťaží z toho, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Týždeň v NHL

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie