Denník N

Okolo rieky Latorica na dolnom Zemplíne sa zachoval nevídaný kus nížinnej divočiny (reportáž)

Lekno biele. Foto – Soňa Mäkká
Lekno biele. Foto – Soňa Mäkká

Protipovodňové hrádze pri Latorici vymedzili jedno z najzachovalejších území nížinnej divočiny na Slovensku, no odrezali od života dôležité bočné ramená.

Keď si človek rozprestrie mapu dolného Zemplína, prevažuje biela poľnohospodárska krajina. Pretína ju množstvo modrých stužiek. Tečie tu niekoľko riek – Latorica, Ondava, Uh, Laborec, ktoré sa postupne navzájom do seba vlievajú a vytvárajú rieku Bodrog.

Práve Latorica na mape vyzerá ako nápadný zelenomodrý vejár, hlavné koryto dopĺňa nespočetné množstvo bočných ramien a široký pás lužného lesa. Celé toto územie tvorí centrálnu časť Chránenej krajinnej oblasti Latorica.

Chránená krajinná oblasť (CHKO) je veľkoplošné chránené územie podobne ako národný park, len s nižším stupňom ochrany. V rámci neho ležia ešte menšie prírodné a národné prírodné rezervácie, obvykle v bezzásahovom režime. Hustá sieť mŕtvych ramien, kanálov a mokradí vytvára unikátne podmienky pre vodnú a močiarnu vegetáciu, zachovali sa tu aj zvyšky pôvodných lužných lesov. Iba na tomto jednom mieste na Slovensku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Michalovciach

Od 28. júna do 11. júla bola časť redakcie Denníka N presťahovaná do Michaloviec. Zemplín sa tak stal hlavným regiónom nášho novinárskeho záujmu. Naši reportéri tu pracovali na reportážach, robili rozhovory, organizovali diskusie a stretávali sa s občanmi.

Ochrana prírody

Príroda

Slovensko

Teraz najčítanejšie