Denník N

EURO, štvrťfinále: Rozprával sa s politikmi, aby zistil, ako hrať. Dánskeho trénera podceňovali, teraz je hrdinom

Hjulmand počas zápasu proti Česku. Foto - TASR/AP
Hjulmand počas zápasu proti Česku. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

presne pred tromi týždňami sme sledovali jeden z najhrôzostrašnejších okamihov histórie európskych šampionátov, keď počas zápasu medzi Dánskom a Fínskom skolaboval Christian Eriksen.

Dánsky futbalista je, našťastie, v poriadku a darí sa aj jeho spoluhráčom. Napriek dvom prehrám postúpili zo skupiny a dnes sú v semifinále Eura.

Veľký podiel má na tom tréner, ktorého angažovanie spočiatku nikto nechápal. Kasper Hjulmand niektorým pripomína psychológa, zamýšľa sa nad národnou identitou a odmieta hrať „len“ na výsledky.

Anglický tréner Gareth Southgate zvláda na turnaji veľmi ťažkú úlohu. Hoci v každom zápase nechá zhruba polovicu ofenzívnych hviezdičiek na lavičke, v kolektíve nemá žiadne konflikty.

Southgate je v komunikácii s hráčmi mimoriadne dobrý a k pohode v tíme pomáhajú aj výsledky. Pri štvrťfinálovom víťazstve 4:0 nad Ukrajinou Angličania prekonali viacero rekordov a gól dal dokonca aj Jordan Henderson, ktorý na to čakal 62 zápasov.

Súhrn futbalového Eura prinášame po každom hracom dni. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast a posielame ho aj e-mailom vo forme newslettra.


Dánski fanúšikovia nevedeli pochopiť, prečo ich národný tím mení trénera. Pod Ågem Hareidem sa možno neprezentoval najkrajším poňatím hry, ale zo 42 zápasov prehral iba 3.

„Pre mňa je dobrý futbal o vyhrávaní zápasov. Pokiaľ tomu rozumiete inak, vaše vnímanie futbalu nie je správne,“ sťažoval sa Hareide pre televíznu stanicu Kanal 5.

Prešlo niečo vyše roka a Hareide zmenil názor. Muž, ktorý ho nahradil, je podľa neho „obrovským prínosom“ a miestne médiá ho označujú za národného hrdinu. Niektorí dokonca tvrdia, že Dánov môže doviesť k senzačnému titulu.

Ako sa to Kasperovi Hjulmandovi podarilo? Na začiatku bola kuriózna metóda, ktorú by ste od futbalového trénera čakali len ťažko.

Hjulmand sa rozhodol

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Futbalové Euro

Iné podcasty Denníka N

Športové podcasty Denníka N

Súhrn MS vo futbale

Súhrn toho najdôleležitejšieho z hracieho dňa futbalových MS.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie