Denník N

Na najsilnejšom laseri sveta vyvíja liek proti covidu. Veda je neskutočne ďaleko, vraví vedec roka Imrich Barák

Vedec roka 2020 Imrich Barák z SAV. Foto – SAV
Vedec roka 2020 Imrich Barák z SAV. Foto – SAV

Veľmi pravdepodobne spejeme ku katastrofe, ale ľudstvo to asi potrebuje, aby sa spamätalo, vraví Imrich Barák. Podľa vedca z SAV nie je filozofia spoločnosti nastavená na ľudskosť a najväčším nepriateľom sme si my sami.

S Imrichom Barákom sme sa zhovárali o dezinformáciách o korone, o tom, či spoločnosť načúva vedcom, či žijeme v harmónii s prírodou, ale aj o smerovaní ľudstva.

Vedec sa dlhodobo zaoberá výskumom bunkového delenia a bunkovej smrti. Minulý rok vydal s kolegami štúdiu o nanotrubiciach bakteriálnych buniek. „Veda je úžasná v tom, že sa dokáže opraviť,“ hovorí Barák o význame svojho objavu, ktorým položil predošlý 10-ročný výskum nanotrubíc vo svete. Vedec priznáva, že k objavu dospeli náhodou, a v rozhovore vysvetľuje ako.

Imrich Barák objasňuje, prečo je jednoduchšie vyvinúť vakcínu proti covidu ako nový liek, a približuje prácu v XFEL v Hamburgu, najväčšom laserovom zariadení sveta.

Vysvetľuje, v čom spočíva význam základného výskumu, a hodnotí kvalitu a financovanie slovenskej vedy. „Na vedu a výskum dávame veľmi málo peňazí. A aj to, čo dávame, sa rozdeľuje veľmi zle,“ vraví vedec, no dodáva, že nové programové vyhlásenie vlády v ňom vzbudzuje nádej, že „veci sa pohnú dopredu“.

V ďakovnej reči, keď ste preberali ocenenie Vedec roka 2020, ste povedali, že o pandémii koluje „veľmi veľa dezinformácií“. Čo ste mali na mysli?

Zdá sa mi, že dezinformácie ešte znásobili škody spôsobené pandémiou. Vytvorili sa dva tábory ľudí, ktorí spolu takmer nedokážu komunikovať. Vyzerá to tak, ako keby mal niekto záujem, aby vznikali dezinformácie. Druhá vec je, že dezinformácie súvisia so strachom tých, ktorí sa v téme nevyznajú. Ak im niekto ponúkne jednoduché riešenia, často im uveria.

Aké dezinformácie máte na mysli?

Že koronavírus neexistuje a covid-19 je chrípočka. Pritom na chrípku umiera na celom svete v najhorších rokoch pol milióna ľudí, covidu dosiaľ podľahli štyri milióny, hoci sa prijali mnohé – až drastické – opatrenia. K tomu treba pripočítať kolaps nemocníc a ďalšie úmrtia, ku ktorým došlo v dôsledku iných ochorení.

Aké dezinformácie kolujú o vakcínach?

Dezinformácie o vakcínach boli dávno pred pandémiou a hovoria, že vakcíny sú nesprávnym riešením. Považujem to za takmer nepochopiteľné vzhľadom na to, koľko životov vakcíny v minulosti zachránili a koľko ochorení úplne odstránili. Je to, akoby tí ľudia tvrdili, že zem je plochá.

Kritici vakcín proti covidu hovoria, že sa očkuje experimentálnymi vakcínami, ktoré majú vedľajšie účinky. Čo by ste povedali na tento typ argumentu?

Proti novej chorobe bude nová vakcína vždy experimentálna, lebo ju musíte najprv vyvinúť. Vakcína musí prejsť rôznymi štádiami preverovania, aby sa mohla podávať miliónom či miliardám. Niektorí hovoria, že RNA vakcíny sa doteraz nepoužívali, no nie je to celkom pravda, lebo na RNA vakcínach sa pracuje dlhodobo, napríklad proti onkologickým ochoreniam.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Príroda

    Rozhovory

    Slovensko, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie