Denník N

Toxický odpad s PCB zamoruje východ aj po roku a pol mimoriadnej situácie, deťom ničí sluch a imunitu (+ video)

Staré sudy s PCB v starej budove Chemka Strážske, roky zabudnuté. Foto N - Vladimír Šimíček
Staré sudy s PCB v starej budove Chemka Strážske, roky zabudnuté. Foto N – Vladimír Šimíček

Doplnené 13. 7. Na prameni potoka v lese pri Chemku Strážske zostáva toxický odpad a nie je jasné, či ho niekto vôbec odstráni. Lekári skúmali, ako tieto látky ubližujú deťom: ovplyvňujú aj psychiku, kazia zuby, vedú k astme či alergii.

Tento text je súčasťou regionálneho projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Michalovciach a na dolnom Zemplíne.

Zvernica Orlová v Strážskom je obrovský les, kde ak máte šťastie, stretnete muflóna alebo jeleňa. Zároveň je to jedna z najväčších environmentálnych záťaží na Slovensku. Miesto, odkiaľ aj po rokoch unikajú do vody polychlórované bifenyly, toxické látky známejšie pod skratkou PCB.

„Radšej nehovorte, že ste z novín,“ vraví správca Jozef Holp, keď nás ide vyzdvihnúť na vrátnicu závodu bývalého Chemka Strážske. Doteraz tam sídli niekoľko firiem a v jeho areáli je aj zvernica.

Nakoniec sa pri bráne na to nepýtajú, stačí sprievodca, ukázať doklady, zápis do knihy návštev a môžete ísť. Závod už nestráži Bonul ako v minulosti, ale nová strážna služba. Za plotom je aj takmer 500 hektárov lesa s asi stovkou kusov lovnej zveri. Možno ich je aj viac, na takom veľkom pozemku sa to ťažko zisťuje. Jesť mäso z týchto zvierat sa nesmie, pretože sú kontaminované, podobne to je s rybami v rybníku. Kto to však skontroluje?

Najviac karcinogénne typy týchto jedovatých látok sa hromadia v rybách a iných zvieratách. „V dôsledku toho sú ľudia, ktorí konzumujú kontaminované zvieratá, exponovaní toxickejším PCB ako pracovníci, ktorí prišli do kontaktu s PCB pri ich výrobe,“ vysvetľuje v štúdii toxikológ Tomáš Trnovec, ktorý sa roky venuje skúmaniu vplyvov takýchto látok na ľudí.

Vedkyňa a lekárka Ľubica Murínová dodáva, že by určite nejedla ryby chytené v Laborci či v Zemplínskej šírave, zvieratá chované v tejto oblasti a ani lovnú zver, vajcia ani mlieko. PCB sa totiž ukladajú v tukoch, a teda aj v mäse zvierat.

Video: Smrad a chemikálie v sudoch, odpad, ktorý končí až v Zemplínskej šírave (autorky: Veronika Folentová, Martina Koník)

V Chemku Strážske sú aj po rokoch stále sudy s odpadom, nebezpečné látky sú v lese aj vo vode. Ďalej tam ležia aj napriek tomu, že už rok a pol je pre toto znečistenie vyhlásená mimoriadna situácia v Prešovskom a Košickom kraji. Výsledkom je vážne ohrozenie zdravia desaťtisícov ľudí.

Tepláreň, ošipáreň, prameň: tam, kde zostali staré jedy

Toxický odpad je nielen v ohradenej zvernici, ale cez zamorený prameň uniká znečistenie aj ďalej do rieky Laborec a do Zemplínskej šíravy.

V zvernici objavili zatiaľ tri skládky, jedna je v bývalej teplárni, druhá v bývalej ošipárni a tretia je na prameni.

Bývalá ošipáreň je budova, kde chovali zvieratá a dnes sú tam sudy s toxickým odpadom. Nik presne nevie, čo okrem PCB v nich je. Niektoré sudy už skorodovali. Na podlahe je hustá čierna tekutina, v miestnosti je smrad od chemikálií, ktorý štípe v nose. Vnútri je tma, čierna tekutina sa lepí na podrážky a ťažko sa odlepuje.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Michalovciach

Od 28. júna do 11. júla bola časť redakcie Denníka N presťahovaná do Michaloviec. Zemplín sa tak stal hlavným regiónom nášho novinárskeho záujmu. Naši reportéri tu pracovali na reportážach, robili rozhovory, organizovali diskusie a stretávali sa s občanmi.

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie