Denník N

Kotleba dal RegioJetu licenciu na autobusovú linku z Bystrice do Bratislavy

Autobusy RegioJetu, ktorý patrí do skupiny Student Agency, majú prepojiť Banskú Bystricu, Nitru a Bratislavu. Foto - Student Agency
Autobusy RegioJetu, ktorý patrí do skupiny Student Agency, majú prepojiť Banskú Bystricu, Nitru a Bratislavu. Foto – Student Agency

Licenciu môže vydať jeden z krajov, v ktorom linka začína. Český súkromný dopravca predtým neuspel v Bratislavskom kraji.

BRATISLAVA. Spoločnosť RegioJet má licenciu na diaľkovú autobusovú linku z Banskej Bystrice do Bratislavy.

V utorok jej ju udelil Banskobystrický samosprávny kraj.

Podľa hovorcu župy Vladimíra Gürtlera predseda kraja Marian Kotleba verí, že táto linka pomôže rozvoju Banskobystrického kraja a zlepší život jeho občanov. Tiež, že zvýši komfort a služby dopravcov pre cestujúcu verejnosť a podporí podnikateľské prostredie.

Na Banskobystrický kraj sa RegioJet obrátil so žiadosťou o vydanie licencie na autobusovú linku po tom, čo neuspel v Bratislavskom kraji. Licenciu totiž môže vydať jeden z krajov, v ktorom linka začína.

Šéf spoločnosti RegioJet Radim Jančura ešte minulý týždeň avizoval, že by autobusovú dopravu na tejto trase chcel spustiť od februára tohto roku.

Po tom, čo v decembri 2014 spoločnosť nedostala licenciu na autobusovú linku od Bratislavského kraja, spustila od 1. januára tohto roku billboardovú kampaň. Na území Bratislavského a Nitrianskeho kraja sa nachádza 50 billboardov, na ktorých je uvedené: „Vitajte v kraji korupcie a klientelizmu“.

Bratislavský kraj sa totiž pri neudelení licencie odvolával na zákonný postup, ktorý musel dodržať. V cestnom zákone má byť podľa kraja podmienkou na udelenie licencie súhlas všetkých dotknutých krajov, cez ktoré linka prechádza.

Lenže Nitriansky samosprávny kraj v tomto prípade vydal nesúhlasné stanovisko. Dôvodom mala byť napríklad chystaná rekonštrukcia autobusovej stanice v Nitre, čo neumožní najbližšie dva roky vybavovať ďalšie spoje. A tiež aj to, že by nová linka spôsobila zahustenie hlavných ťahov v meste.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie