Denník N

Fico volal s Merkelovou, ponúkol 20 miliónov eur na ochranu hraníc

Merkelová a Fico počas vlaňajšej návštevy nemeckej kancelárky na Slovensku. Foto – TASR
Merkelová a Fico počas vlaňajšej návštevy nemeckej kancelárky na Slovensku. Foto – TASR

Premiér Fico tvrdí, že ak nás v utorok v otázke zavedenia povinných kvót prehlasujú, Slovensko využije právne kroky.

Premiér Robert Fico včera telefonoval s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a povedal jej, že Slovensko aj naďalej odmieta zavedenie povinných kvót pre utečencov. „Slovensko nikdy nepodporí povinné kvóty,“ zopakoval aj v nedeľu v diskusnej relácii televízie Markíza.

Fico Merkelovej ponúkol, že na ochranu vonkajších hraníc dáme agentúre Frontex okamžite 20 miliónov eur. Rovnako to, že Slovensko sa zapojí do vytvorenia bezpečných zón pre krajiny ako Sýria či Afganistan. Frontext je európskou agentúrou pre spoluprácu na vonkajších hraniciach členských štátov Európskej únie.

Angela Merkelová stojí v Európe na čele politikov, ktorí utečencov vítajú a žiadajú ich rozdelenie medzi všetky krajiny Únie.

Video: Utečenci skákali do vlaku smerom do Rakúska aj oknom
autor: Martina Pažitková

Fico pripúšťa, že nás prehlasujú

Čo mu na odmietavý postoj povedala v sobotu nemecká kancelárka, Fico neprezradil. „Nepatrí sa hovoriť, čo povedala druhá strana. Ale ja som pani Merkelovej povedal, že povinné kvóty odmietame, že chceme dobrovoľne prispieť k riešeniu krízy a že náš názor je suverénny,“ povedal Fico.

O povinných kvótach majú v utorok hlasovať ministri vnútra Európskej únie.

Fico si je vedomý toho, že ďalšie krajiny Európskej únie môžu názor Slovenska prehlasovať a povinné kvóty sa zavedú. „V takom prípade využijeme právne mechanizmy, ktoré umožňuje Lisabonská zmluva a ďalšie medzinárodné dohody,“ povedal premiér.

Ako príklad uviedol procedúru „infringement“, ktorú umožňuje Lisabonská zmluva. Nič bližšie však v tejto veci nepovedal.

Bugár: Nič sme zatiaľ neukázali

Fico o návrhu Európskej komisie zaviesť povinné kvóty tvrdí, že pre Slovensko by znamenali postupne prijať 40-tisíc až 50-tisíc utečencov. Zopakoval, že o ľuďoch, ktorí utekajú do Európy, nič nevieme. Argumentuje vysokým bezpečnostným rizikom.

Video: Maďari utečencov najskôr bili, potom ich poslali do Rakúska
autor: Martina Pažitková

Fico tvrdí, že ak bude treba, spolu s Českom sme schopní vytvoriť bezpečný koridor, ktorý by viedol cez tieto dve krajiny.

Podobný názor na utorňajšie hlasovanie ako Fico má aj šéf Mosta-Híd Béla Bugár, no zároveň mu uštedril aj kritiku: „Nemalo by sa takýmto spôsobom rozhodovať o kvótach. Ale my by sme už mali niečo ukázať, nie iba o tom hovoriť.“

V štúdiu Markízy bol aj jeden zo zakladateľov Výzvy za ľudskosť Ján Orlovský. Problém odmietavého postoja slovenských občanov k utečencom vidí najmä v slovníku. „Namiesto slov ako teroristi by sa mali používať slová ako matky s deťmi, ktoré utekajú pred vojnou.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Slovensko

Teraz najčítanejšie