Denník N

Matematik Kollár: V prísnej kontrole hraníc nevidím veľký význam, infekčnejší delta variant si počká na každého

Aplikovaný matematik Richard Kollár pôsobí na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky UK v Bratislave. Foto N – Vladimír Šimíček
Aplikovaný matematik Richard Kollár pôsobí na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky UK v Bratislave. Foto N – Vladimír Šimíček

Obmedzenia na hraniciach by podľa Richarda Kollára dávali zmysel, ak by sme nimi získali čas, ktorý by sme zmysluplne využili na vakcinovanie ohrozených skupín.

Ak chceme, aby sa ľudia zaočkovali, mali by sme im poskytnúť to, čo chcú, aj peniaze, vraví v rozhovore Richard Kollár. Vedec zdôrazňuje, že „vakcína je našou jedinou cestou von“ z pandémie, a na vakcinačnej kampani mu prekáža, že je málo viditeľná.

„Potrebujeme ľudí, ktorí budú s občanmi hovoriť osobne a osobne ich budú presviedčať. Vezmite si plošné testovanie – stala sa z neho najväčšia priorita a na jedno testovanie sme dostali 3,6 milióna ľudí. Teraz nič také nevidím,“ vraví Kollár.

Tretia vlna s delta variantom po návrate do škôl podľa neho určite príde a nedá sa jej vyhnúť.

Vo februári ste mali v Prezidentskom paláci prejav, v ktorom ste 31-krát použili slovo „nevieme“ v súvislosti s pandemickou situáciou na Slovensku. Koľkokrát by ste ho použili dnes?

Rozmýšľam, čo sa zmenilo, či by to bolo viac alebo menej. Situácia je asi podobná. Niektoré veci dnes už vieme, ale nevieme zase nové veci. Najdôležitejšou informáciou, ktorú by teraz verejnosť potrebovala vedieť, je, aký je podiel vakcinovaných a nevakcinovaných osôb na hospitalizáciách a úmrtiach. Nielen u nás, ale vo všetkých európskych krajinách. Ľuďom by to výrazne uľahčilo orientáciu.

Sme stále v „dátovom pekle“?

Určite. Hospitalizácie sa reportujú len dvakrát týždenne. Nepoznáme vývoj, dáta máme s trojdňovým oneskorením. Prichádzame do fázy,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Rozhovory

    Slovensko, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie