Denník N

Premiér Heger: Matovič má pestrú povahu, konflikt s ním nechcem (+ podcast)

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

„Keď pozeráš telenovelu a začne ťa unavovať, prepni kanál. Musíme ľuďom vysvetliť, aby prepli kanál. Dôležité sú výsledky, na ktorých, sľubujem, intenzívne pracujeme,“ hovorí predseda vlády Eduard Heger o konfliktoch v koalícii.

V rozhovore vraví aj o tom:

  • prečo nepôjde tento rok na dovolenku k moru,
  • ako pomôcť očkovaniu, keď snahy ministra Lengvarského blokuje Sme rodina aj Igor Matovič,
  • čo hovorí na výpovede Františka Imreczeho a či by mal z funkcie guvernéra NBS odísť Peter Kažimír,
  • či bude schopný nahradiť Igora Matoviča v čele OĽaNO.

Kde budete toto leto dovolenkovať?

Ak budem dovolenkovať, tak určite na Slovensku. Niekde v Slovenskom raji alebo Tatrách.

Nepôjdete k moru?

Nie.

Prečo?

Z dvoch dôvodov. Jednak neviem, ako to na tom budem časovo, delta nám ukazuje, že potrebujeme byť na pozore, preto sme aj vstúpili do opatrení. Po druhé chcem ísť ľuďom skôr príkladom. Myslím si, že teraz je dobrý čas pomôcť slovenskému cestovnému ruchu, a to môžeme urobiť tak, že tu ostaneme.

Pamätám si, že minulý rok som videl veľa komentárov okolo toho, že sú všetci natlačení v Tatrách, ale po Slovensku máme kopec krásnych kútov, ktoré možno majú prívlastok „zabudnuté“. Keď si dáte do googlu, alebo sa s niekým poradíte, nájdete pekné miesta, ktoré nie sú najväčšími atrakciami, a určite pomôžete cestovnému ruchu. Ľudia sú tam veľmi srdeční a milí.

Minister vnútra aj viacerí politici odporúčate ľudom dovolenku na Slovensku, ale zároveň nie je zakázané vycestovať. Je to nemorálne, ak niekto pôjde k moru?

Nemusíme takto hrotiť otázky. Teraz je ešte čas korony, kde určitá miera obety má väčší význam ako kedykoľvek predtým. Preto chcem ľudí povzbudiť, aby sme dovolenkovali tu, budúci rok hádam bude dovolenka tiež. Ja som pasívny dovolenkár, rád prídem na nejaké miesto, spím a oddychujem, pri štyroch deťoch sa mi to už, žiaľ, nejako nepodarilo, ale keď človek zakúsi tú zmenu a skúsi slovenskú dovolenku, možno sa mu to veľmi zapáči.

Mal by niekto ľuďom vyčítať, že idú do zahraničia, ak sú zaočkovaní?

Vyčítať nie je dobrá cesta, skôr povzbudzovať a povedať im: Počuj, nechceš vyskúšať dovolenku na Slovensku? Odporučím ti miesto. Máme krásne jaskyne, odporúčam. Na Slovensku máme veľmi dobrú situáciu, nábeh delty je stále pomalý, ale letoviská nevieme garantovať, nie je to úplne v našej réžii.

Ak niekto nevyhnutne potrebuje ísť, mal by sa chrániť a byť obozretný, aby si nepriniesol neželaný darček. Hoci sa premiéri európskych krajín snažili tieto destinácie preočkovať najviac, ako vedeli, neviete garantovať za turistov, ktorí tam prídu. Slovensko je rozhodne bezpečnejšie miesto na dovolenku a pomôžete aj domácim v cestovnom ruchu.

Na konci júna bola zaočkovanosť 36 percent prvou dávkou, 28 druhou. To sú nízke čísla. S ministrom zdravotníctva Lengvarským ste predstavili celkom prísne opatrenie: kto je zaočkovaný, je slobodný, kto nie, musí ísť na PCR test za sedemdesiat eur. Toto okamžite zablokovala Sme Rodina a Igor Matovič, hoci ste to mali v koalícii dohodnuté. Ako je to možné?

Politika, nie? Som rád, že ste to otvorili. Všetko závisí od toho, ako položíte otázku. Pýtam sa teda, kde je problém. Ľudia majú strach z očkovania, poďme sa pýtať prečo.

Problém je v tom, že ste tieto opatrenia odložili o mesiac a ten mesiac nám môže chýbať. 

Myslel som na diskusiu, ktorá tomu predchádzala. Chápem, že hnutie Sme rodina dostalo impulz od ľudí, ktorí sa očkovania viac boja, a že do politiky patrí empatia. Treba sa však naučiť prejavovať ju správne a naučiť ľudí, že politici chcú počúvať.

Kto je v tejto situácii empatický? Boris Kollár?

Ľudia, ktorí majú enormný strach z vakcíny, ho vnímajú ako empatického.

Ale Kollár to robí len kvôli svojim preferenciám. On sám je zaočkovaný dvomi dávkami Pfizeru. 

Neprotirečím vám. Iba to poukazuje na fakt, že nejaká malá skupina ľudí, ktorá má strach z očkovania, zasahuje do väčšiny v rozhodovaní. Nemyslím si, že to je správne a že by sme mali takto reagovať. Radšej treba vstúpiť do dialógu a spýtať sa, čo sa deje, prečo je taký enormný tlak na to, že si niekto zaplatí test.

Lebo kto si zaplatí test? Ten, kto sa nechce zaočkovať. Ja sa pýtam: A prečo sa nechceš zaočkovať? Títo ľudia väčšinou začnú rozprávať o svojom strachu a vraciam sa späť, že im musíme vysvetliť, že nie je dôvod báť sa. Očkovania boli desiatky rokov a mnohé vírusy sme vďaka tomu odprevadili zo sveta. V detstve máme možno desať povinných očkovaní a nikto sa nad tým nepozastavuje. Potom príde argument, že toto sú nové vakcíny a tak ďalej. Ale nie sú niečím, čoho by sa mali ľudia báť.

Tri miliardy ľudí je dnes zaočkovaných proti covidu. Štyridsať miliónov sa očkuje denne. Robíme niekde chybu? Toto treba ľuďom vysvetľovať a stále si myslím, že je veľa ľudí, ktorí to tak neriešia, ale možno práve pre rozruch, ktorý sa tu deje, sa tomu podľahne aj politicky.

Ak je tu nejaký strach, odložme to na dva dni a poďme sa porozprávať. Nerobme však také radikálne vyhlásenia. Zvolil by som cestu, aby sme sa k tomu vrátili, lebo ten mesiac nám môže naozaj chýbať, a poďme vysvetľovať, že očkovanie vedie k slobode.

Čo sa bude ten mesiac diať? Budete sa hádať o cenách PCR testov, či to ostane pri sedemdesiatich eurách alebo to bude symbolické euro, alebo sa bude testovať antigénom?

Nemyslím, že sa budeme hádať, budeme sa určite rozprávať.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Eduard Heger

Hegerova vláda

OĽaNO

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie