Denník N

Na hraniciach sú kontroly, tvoria pruhy pre očkovaných, tridsiatku priechodov zatvorili (+ mapa)

Hraničný priechod Buzica - Szemere zatarasili štrkom a dali tam značku zákazu vjazdu. Foto - Lukáš Macák
Hraničný priechod Buzica – Szemere zatarasili štrkom a dali tam značku zákazu vjazdu. Foto – Lukáš Macák

Od pondelka je Slovensko v II. stupni alert systému na hraniciach. Znamená to väčšie kontroly, s ktorými polícii pomáha aj armáda. Protest na slovensko-českej hranici ukázal, ako uzávery niektorým ľuďom skomplikovali cestu do práce. Pravidlá sa menia aj pre pendlerov.

Od pondelka je na hraniciach prísnejší režim. Na hraničných priechodoch robia policajti s armádou kontroly pri vstupe na Slovensko. Tri desiatky menej využívaných hraničných priechodov zatvorili.

Od 5. júla totiž Slovensko zaviedlo nový alert systém na hraniciach, od pondelka je Slovensko v druhom, teda oranžovom stupni. „Sú zavedené náhodné, avšak intenzívne kontroly dodržiavania povinností osôb vstupujúcich na územie Slovenskej republiky cez jej vnútorné a vonkajšie hranice vrátane letísk,“ vysvetľuje hovorkyňa polície Denisa Bárdyová.

Pruhy pre očkovaných

Na hraniciach polícia a armáda kontrolujú, či ľudia vstupujúci na Slovensko splnili pravidlá. Všetci, aj očkovaní, musia byť registrovaní vo formulári eHranica. Nezaočkovaní, ktorí prichádzajú z červených krajín, musia ísť do karantény. Od piatka 9. júla sa pravidlá sprísnia a do karantény pôjdu všetci nezaočkovaní bez ohľadu na krajinu, odkiaľ prichádzajú.

Karanténu si môžu ľudia skrátiť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dovolenka 2022

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko, Svet

    Teraz najčítanejšie