Denník N

Oči dokorán pre Energie

Juraj Gavula: Energie,1981, Sklad zdravotníckeho materiálu v Galante. Foto - Matej Gavula
Juraj Gavula: Energie,1981, Sklad zdravotníckeho materiálu v Galante. Foto – Matej Gavula

V novom vydaní podcastu o výtvarnom umení rozpráva syn sochára Juraja Gavulu o ich spolupráci na výstavách aj na knihe.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Juraj Gavula inšpiráciu k svojim minimalisticky ladeným sochám čerpal z prostredia vidieka, kde vyrastal. V novej epizóde podcastu Oči dokorán sa výtvarníčka Monika Pascoe Mikyšková porozprávala s jeho synom Matejom o diele Energie (1981) aj o tom, ako sa mu spolupracuje s otcom na výstavách a na monografii.

Výstava Vitálne Formy v Galérii mesta Bratislavy má dvoch kurátorov – teoretičku Vladimíru Büngerovú a teba. Aké je to spolupracovať s otcom v úlohe kurátora?

Je to už druhý alebo tretí projekt, ktorý spolu robíme. Našli sme si k tomu cestu. Táto výstava je iná, dá sa povedať retrospektívna, lebo sú na nej zastúpené všetky projekty, ktoré otec robil v architektúre, na sympóziách, v plenéroch, a je tam zastúpená aj jeho komorná tvorba. Takže ju považujem za vyčerpávajúcu.

Dielo Energie, o ktorom sa dnes rozprávame, existuje v komornej aj monumentálnej mierke. Menšiu máme možnosť vidieť na výstave, monumentálna bola osadená v sklade zdravotníckeho materiálu v Galante v roku 1981. Bola táto menšia skicou pre realizáciu tej veľkej?

Mám pocit, že áno, ale vznik tejto formy sa datuje ešte do štúdia v ateliéri Václava Ciglera na Vysokej škole výtvarných umení. Veľmi podobný kruhový objekt so zvlnením tam otec realizoval do optického skla. Tento objekt visel zo stropu. Je to rozvíjanie archetypu, ktorý vytvoril ešte ako študent, čo je pre otca charakteristické. Viacero motívov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Oči dokorán

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie