Denník N

8 dôvodov, prečo si pre dovolenku s deťmi vybrať Košice. Teraz s najnovším Košickým detským pasom

Premýšľate, akou dovolenkou prekvapiť vaše deti? Chcete spojiť dobrodružstvo a zábavu so spoznávaním nových miest? Košice sú vašou nasledujúcou zastávkou a aktuálna sezóna je pre rodinný výlet tá najlepšia! Zažite mesto s Košickým detským pasom – ilustrovaným sprievodcom vyše 21 lokalitami s dizajnovými samolepkami, neviditeľnou postavičkou dobroducha Bukiho a možnosťou vyhrávať skvelé odmeny a ceny! Vyzdvihnete si ho vo Visit Košice Infopointe na Hlavnej 59. A na aké miesta vás Košický detský pas spolu s Bukim zavedie?

Najväčšia zoologická záhrada na Slovensku

Návštevou v najväčšej zoologickej záhrade na Slovensku nikdy nič nepokazíte. V ZOO Košice sa môžete zoznámiť s až 300 druhmi zvierat. A vedeli ste, že je domovom pre viac ako 1800 živočíchov? Časopriestor tu naberá akosi iné rozmery, a preto sa sem vyberte s vašou rodinou pokojne aj na celý deň.

Okrem krásnych výhľadov na kavečianske kopce sú tu možnosti sledovať kŕmenie zvierat, zájsť do Dinoparku a obdivovať repliky dávnych veľjašterov, obedovať v miestnej reštaurácii alebo si dokonca objednať noc v zoo – kto by predsa netúžil spať medzi vlkmi? So zážitkami z košickej zoologickej záhrady z nadšenia rozhodne len tak ľahko nezaspíte.

Domov prehistorickej rastliny z dôb dinosaurov

Aj vás zelená farba upokojuje? Spočítajte všetky jej odtiene v Botanickej záhrade UPJŠ na Mánesovej ulici, kde sa dostanete krátkou prechádzkou z centra mesta. Putujte spolu s vašou rodinou spletitými chodníčkami pomedzi zelené plochy, vlhké skleníky, tropické vetvy a obdivujte divoké kombinácie farieb rastlín z celého sveta. Ako čerešnička na torte komplexu tróni wolémia vznešená, ktorú nájdete hneď pri vchode.

Mimo klasických prehliadok sa tu organizujú výstavy orchideí, motýľov, koncerty, botanikiáda a mnoho iného. Rezervujte si dátumy na detskú prehliadku, kde sa rastliny ohmatávajú, ochutnávajú a ovoniavajú alebo na detské letné koncerty na túto sezónu.

Roztočte to v Košiciach so zážitkami na celé dni. Inšpirujte sa týmito výletmi.

Zatajte dych v Katovom byte a temnej väznici

História, ktorej sa (už) netreba báť. Odhaľujte tmavú, no neoddeliteľnú súčasť dôb minulých v Miklušovej väznici, jednu minútu od centra mesta a Hlavnej ulice. V rámci väznice si pre spoznávanie minulých storočí so zatajeným dychom obzriete Katov byt zo 17. storočia i lapidárium. Premýšľajte o príbehoch, ktoré sa v týchto gotických domoch v historickom centre museli diať!

Replika tureckej pevnosti Františka II. Rákocziho

Kto by nechcel navštíviť repliku tureckej pevnosti na skok od centra mesta? Rodošto, teda pamätný dom Františka II. Rákociho, je kópiou domu v tureckom meste Tekirdağ na brehu Marmarského mora, kde tento šarišský župan strávil posledné roky – určite aj s myšlienkami na svoje rodisko na Tokaji, v obci Borša.

Zájdite si sem pre čriepky histórie, ktoré vyformovali túto krajinu a jej bývalé štátne útvary, rovnako ako jednu z jej hlavných postáv, sedmohradské knieža z rodu Rákociovcov.

Hangáre leteckých špeciálov

Zalietajte si do výšin a pýtajte sa na tajomstvá beztiaže! Pripravte sa na skutočne dychberúcu výstavu vládnych špeciálov, vrtuľníkov a lietadiel. Nájdete tu okrem iného aj najrýchlejšie stíhačky, bombardéry, vetrone či americkú vojenskú helikoptéru. Vaše deti uchváti aj expozícia s maketami historických lietadiel alebo navigačnými a meracími prístrojmi. Obzrite si tiež vládny špeciál, v ktorom sa vozili vlády aj hokejový tím, priamo z kokpitu.

Do košického Múzea letectva sa dostanete autobusovou linkou 23, ktorá vedie na zastávku Letisko Košice. Múzeum je súčasťou Slovenského technického múzea, takže neváhajte a navštívte aj jeho ostatné pobočky.

Chcete spojiť návštevu mesta s ďalšími výletmi v okolí? Navštívte tieto 4 turistické trasy.

Čaro bábkového sveta

Čo by to bol za výlet, ak by ste nezažili veľkolepé predstavenie v Bábkovom divadle Košice? Zažite neopakovateľné momenty až v rámci dvoch hracích priestorov, a to na skok od centra mesta. Na bábkové divadielko si odskočte do bábkovej sály na Alžbetinu ulicu alebo do veľkej sály, nazývanej tiež scéna Jorik, na Tajovského ulici.

V programe divadla už teraz nájdete premiéry na nadchádzajúcu sezónu. Pre fanúšikov festivalov je rozhodne najlepšou sezónou na návštevu leto – v júni divadlo pravidelne organizuje dni bábkového divadla a hier pre rodiny, Virvar, ktorého sa zúčastňujú divadlá zo Slovenska i zahraničia. Vitajte vo svete divadla ešte z čias staroveku, ktoré deťom i dospelým rozvíja fantáziu a podporujú tvorivosť.

Stovky metrov pod zemským povrchom

Vaše deti neuspokojí len tak hocičo a sú až po uši v dimenziách vedy a technicky? Tak potom je Steelpark – park vedy tým pravým orechovým pre ich zvedavé hlavičky a dobrodružné duše. Vydajte sa na púť na hneď niekoľko poschodí s interaktívnymi inštaláciami, hlavolamami alebo ozajstnými robotmi, ktorým môžete potriasť rukou a pozdraviť sa s nimi. Alebo sa trebárs preskákať až stovky metrov pod zemský povrch.

To všetko nájdete v komplexe Kasárne/Kulturpark, kam sa dostanete pešou prechádzkou z centra mesta. Vzdelávanie musí byť predsa v prvom rade zábava!

Historický detský vláčik cez divoké údolie

Na záver to najlepšie – a v tom najlepšom sa v Košiciach neprestáva! Vyberte sa na výlet historickou Detskou železnicou zo stanice Čermeľ v zelenkastom údolí, kde to žije takmer ako v džungli. Na drevených lavičkách detského vláčika sa vydáte na fantastickú cestu na Alpinku – najuniverzálnejšie zábavné stredisko, ktoré má všetkého nadostač.

Nájdete tu okrem reštaurácií, ohnísk či cyklochodníkov aj lanový park pre malých i veľkých – Tarzániu – kde deti okúsia, čo naozaj znamená odvaha. V prvom rade si však užívajte zážitkovú jazdu, na ktorú len tak skoro nezabudnete. Detská železnička tu premáva už od polovice 20. storočia.

Svoj najnovší Košický detský pas si vyzdvihnete vo vynovenom Visit Košice Infopointe. Zbierajte navštívené miesta, lepte si nálepky po každej zastávke, získavajte cestovateľské hodnosti a vyzdvihujte si odmeny. Zároveň súťažíte o rodinný víkendový pobyt v hoteli Bankov plný zážitkov! Čakáme vás na Hlavnej 59 v Košiciach.

Autor: Andrea Petrovčinová pre Visit Košice

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Košice

Slovensko

Teraz najčítanejšie