Denník N

Biskup Bezák: Pápež František poslal veniec na pohreb môjho otca (+ podcast)

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

V septembri príde na Slovensko pápež. Je to mimoriadne prekvapenie, hovorí emeritný arcibiskup Róbert Bezák, ktorý čaká aj na to, čo sa udeje v jeho veci. Pápež už dlhšie vysiela signály, že mu na Bezákovi záleží.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Arcibiskup Bezák predpokladá, že sa počas návštevy pápeža Františka na Slovensku v septembri stretnú. V rozhovore hovorí aj o tom:

  • čo mu dali štyri roky výuky na gymnáziu a prečo tam musel tento rok skončiť;
  • akú satisfakciu by očakával za to, že musel za nevyjasnených okolností skončiť ako trnavský arcibiskup a stiahnuť sa;
  • kde slúžil tento rok omšu a prečo ich nebolo viac;
  • ako poslal arcibiskupský prsteň pápežovi a prečo teraz nosí „kozmický prsteň“;
  • Ako vníma vieru ľudí na Slovensku a ich vzťah k elitám.

Ako trávite prázdniny?

Môj život sa posunul, lebo nám v marci zomrel otec a mama je vážne chorá, má alzheimera, a tak sa o ňu spolu so sestrou a s bratom staráme podľa možností, aké máme. Doteraz som učil na Bilingválnom gymnáziu C. S. Lewisa, ale vzhľadom na tieto nové okolnosti končím. Pokiaľ otec žil, bol strážcom a oznamovateľom, keby sa niečo stalo, ale teraz to musíme riešiť tak, aby bol niekto pri mame. Zobral som túto úlohu na seba, aby sestra mohla ďalej pracovať, keďže je mladšia a do dôchodku má viac ako ja. Budem teraz opatrovateľom, ale je leto, pekné počasie, tak je to spojenie príjemného s užitočným v tomto čase.

Ako učiteľ v škole končíte? 

Áno, na jednej strane mi je to ľúto, pretože som začal pred štyrmi rokmi a gymnázium je päťročné a mal som víziu, že pôjdem študentom na stužkovú a dovediem ich na maturity. Život to rozhodol inak, ale budem s nimi v spojení. Ale mnohí ma majú radi a vyžiadal som si, aby ma na stužkovú zavolali.

Na Slovensko príde v septembri pápež František, dokonca až na tri dni. Čo to pre krajinu znamená? 

Je to milé prekvapenie, nevidel som na to žiadny vážny dôvod. Naposledy tu bol Ján Pavol II. pred dvadsiatimi rokmi. Benedikt XVI. bol v Česku, čo pre niekoho mohlo byť blízke, mohol ho tam ísť pozrieť. Neviem, čo tým pápež sleduje. O ňom sa hovorí, že je taký šachista, že má pripravené ťahy, ale nie som znalec jeho myslenia. Je to dôležitý a významný človek pre ľudstvo. Keby som to povedal aj tak spirituálne, je duchovný vodca veľkej skupiny kresťanov, teším sa z toho, že príde, a trošku očakávam, ako sa niektoré veci posunú alebo vyriešia, alebo čo povie. Dozvedel som sa, že do Maďarska chce prísť na tri hodiny a na Slovensko na tri dni, čo asi pre Maďarov nie je potešenie. Viem, že premiér Orbán sa počíta za nositeľa kresťanskej vlajky. Pápež tam má byť na nejakej omši a potom má ísť rýchlo na Slovensko. Chce navštíviť Bratislavu, Prešov a Košice. Viem o Luníku IX., čo je možno znamenie, že nie politika, ale skôr obyčajní ľudia.

Tri dni sú na návštevu naozaj veľa, nie? 

Áno, sú. Viem, že Maďari sa snažili, mám tam svojich „špiónov”, aby ostal aspoň deň a pol, aby to bolo vyvážené, lebo na „Felvídék“ príde na tri dni a k nim na tri hodiny. Nejako sa to doriešilo, aby sa tam stretol s dôležitými osobami. Tak som počul, že nechce byť „zastávkou“ pre politikov, aby sa s ním ukazovali ako nejaká atrakcia, to je mu veľmi cudzie. Možno preto aj to Slovensko, lebo to nikdy nežiadalo nejakým silným spôsobom, ale skôr išlo o milé pozvanie, či by nemohol prísť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pápež František

Róbert Bezák

Slovensko

Teraz najčítanejšie