Denník N

EURO, semifinále: Žoviálny Chiellini „vyžreboval“ správnu stranu. Hráčov nemôžem kritizovať, hovorí Luis Enrique

Chiellini a Alba pred penaltovým rozstrelom. Foto - TASR/AP
Chiellini a Alba pred penaltovým rozstrelom. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

Taliansko je prvým finalistom futbalového Eura po tom, čo po penaltovom rozstrele zdolalo Španielsko 2:1. V takticky vypätom zápase na štadióne Wembley, ktorý sa hral pred tisíckami talianskych a španielskych fanúšikov žijúcich v Londýne a vo Veľkej Británii, pritom dominovali Španieli.

Tí boli napriek výraznej prevahe v držaní lopty aj v počte striel nútení v druhom zápase za sebou podstúpiť penaltový rozstrel. V histórii ME po penaltách postúpili už štyrikrát, čo je suverénny rekord.

Tentoraz ich však zastavil taliansky brankár Gianluigi Donnarumma, ktorý chytil jedenástku Álvara Moratu, jediného úspešného španielskeho strelca v zápase. Vzápätí svoj pokutový kop s prehľadom premenil záložník Jorginho a Talianov posunul do svojho štvrtého finále na Eure. Jorginhovo chladnokrvné a elegantné zakončenie ocenil potleskom aj španielsky gólman Unai Simón.

„Sme radi, že sme dokázali dať toľko radosti talianskemu ľudu,“ vyhlásil po stretnutí taliansky tréner Roberto Mancini, ktorého mužstvo kopalo víťazné penalty pred tribúnou plnou talianskych fanúšikov.

Španieli, naopak, prehrali svoje prvé semifinále zo šiestich doterajších vystúpení v tejto fáze veľkých turnajov. Kouč Luis Enrique však svojich zverencov chválil. „Vraciame sa do Španielska s vedomím, že sme boli jasne medzi najlepšími mužstvami,“ vravel tréner, ktorého pred Eurom mnohí kritizovali za jeho rozhodnutia pri skladaní mužstva.

Súhrn futbalového Eura prinášame po každom hracom dni. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast a posielame ho aj e-mailom vo forme newslettra.


„Je to veľmi nespravodlivé,“ hodnotil podľa The Guardian pred stretnutím Mancini fakt, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Futbalové Euro

Iné podcasty Denníka N

Športové podcasty Denníka N

Súhrn MS vo futbale

Súhrn toho najdôleležitejšieho z hracieho dňa futbalových MS.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie