Denník N

Bez troch okresov bude od pondelka celé Slovensko v zelenej farbe covidového automatu

V očkovaní naďalej zaostávame za Európou. Aspoň prvú dávku dostalo 38 percent obyvateľov, obe 30,6 percenta. Spomedzi ľudí nad 60 rokov je zaočkovanosť 60 percent.

Zlepšovanie epidemickej situácie na Slovensku je vidno aj na mape zafarbenej podľa covidového automatu. Od pondelka 12. júla budú s výnimkou troch všetky okresy v zelenej farbe, ktorá je spojená len s miernymi opatreniami.

Tri žlté okresy s prísnejšími pravidlami budú Humenné, Ružomberok a Turčianske Teplice.

Priaznivý vývoj potvrdzujú viaceré parametre: klesá počet nových prípadov koronavírusu, v nemocniciach je už len 120 pacientov s covidom, na umelej pľúcnej ventilácii je 11 ľudí. Za posledný týždeň úrady zaznamenali jedno úmrtie na covid-19.

„Príjmy v nemocniciach poklesli zo 7-dňového priemeru okolo 400 denne vo februári na aktuálnych okolo päť denne,“ uvádza ministerstvo zdravotníctva.

Menej priaznivé je tempo očkovania. Platí, že Slovensko naďalej zaostáva za Európou. Kým priemer zaočkovanosti je v Únii 52 percent aspoň prvou dávkou a 36 percent dvomi dávkami, na Slovensku sú čísla omnoho nižšie. Aspoň prvú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie