Denník N

Pochod za dlhý politický život Smeru

S akciou v Bratislave sa dá nesúhlasiť aj inak než len pre odmietanie časti jej posolstva.

O necelý polrok sú tu voľby, no len máločo tomu nasvedčuje. Preto ak patríte medzi ľudí, ktorí si o výbere budúceho predsedu vlády myslia, že je pravidelne sa opakujúcou šancou na modernizáciu krajiny, môžete byť sklamaný už teraz.

Všetko totiž nahráva súčasnej moci, ktorá si vystačí so zmesou primitívneho populizmu, nacionalizmu a falošného hlásenia sa ku kresťanstvu. Ťažko to jej najvyššiemu predstaviteľovi vyčítať, taký jednoducho je. Na vine sú voliči, ktorým práve toto stačí. A aj niektorí z tých, ktorým to nestačí, mu to uľahčujú. Pretože raz darmo, desiatky tisíc ľudí v uliciach prehlušia reformátorské pokusy konzervatívcov.

Hystéria z utečencov, ktorí ku nám nie a nie prísť, ale aj podujatia ako napríklad pochod za život, sú presne tým, čo predsedovi Smeru práve teraz vyhovuje. V tomto prípade je vedľajšie, že organizátori pochodu medzi prvými apelovali na pomoc utekajúcim.

Podstatné je, že podobné udalosti („nie“ potratom či registrovaným partnerstvám) s potenciálom rozhádať spoločnosť spoluvytvárajú svet, v ktorom sa dokáže Robert Fico vďaka svojej ohybnosti dokonale pohybovať. Tu raz sľúbi zákon na ochranu rodiny, tam diplomatickú vojnu s najbližšími spojencami (lebo sme kresťania) a vďaka tomu všetkému mu už málokto pripomenie schránky atď.

Nikomu nemožno zakázať legitímny pochod za preňho dôležitú vec. Faktom však je, že energiu krajiny opäť na chvíľu presmeroval tam, kde to Smeru vyhovuje. Akokoľvek môže byť veľká časť účastníkov proti spôsobu, akým vládne, čím viac budú pred voľbami túto tému pretláčať, tým viac sa na Súmračnej potešia. Pretože v situáciách, v ktorých im stačí manipulácia s negatívnymi emóciami, sa im vždy nadmieru darilo.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie