Denník N

Ako OĽaNO a Smer ochránili našich ľudí

Popri nenávistných rečiach v médiách sa vedia OĽaNO, Smer a Sme rodina v parlamentnom bufete bez problémov dohodnúť.

Autor je bývalý poslanec NR SR a bývalý predseda strany Spolu

Sú veci, ktoré človek musí vidieť čierne na bielom, inak by im neuveril. Presne taká sa odohrala v piatok 2. júla. Kým väčšina Slovenska netrpezlivo čakala na koniec pracovného času, aby mohla odísť na dovolenku alebo aspoň na dlhý víkend, v parlamente sa odohralo nasledovné: OĽaNO presadilo návrh Smeru, aby kontrola politikov obvinených zo zneužívania funkcie bola utajená. Naozaj.

Už 15 rokov existuje ústavný zákon na ochranu verejného záujmu. Tento zákon vytvoril veľmi prísny mechanizmus kontroly a pokút pre verejných funkcionárov, ak nevedia vysvetliť svoj majetok alebo sa k spoločnému správajú ako k vlastnému. Ostré tresty však, bohužiaľ, väčšinou zostávajú na papieri, pretože o ich udelení rozhodujú poslanci vo výbore pre nezlučiteľnosť funkcií, a to navyše trojpätinovou väčšinou. A nájsť toľko poslancov na potrestanie vlastných kolegov býva problém.

Napriek tomu výbor doteraz plnil veľmi dôležitú funkciu. Občas pokuty aj udelil, čím predsa len papalášom určil základné hranice správania. Ešte dôležitejšie je verejné prejednávanie jednotlivých káuz. Kaliňákovo podnikanie s Bašternákom, Ficovo prespávanie v kaštieľoch oligarchov, Slotove stíhačky či Jahnátkovo zamestnávanie príbuzných na ministerstve – to je len zopár prípadov, ktoré výbor riešil. Aj keď na konci smeráci väčšinou zablokovali udelenie pokuty, predtým boli papaláši nútení skladať účty.

A tu bola kľúčová verejná

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

OĽaNO

Sme rodina

Smer

Komentáre

Teraz najčítanejšie