Denník N

Lesk a bieda slovensko-maďarských vzťahov

Eduard Heger a Viktor Orbán po stretnutí v Budapešti v júni 2021. Foto - TASR
Eduard Heger a Viktor Orbán po stretnutí v Budapešti v júni 2021. Foto – TASR

Maďari aj Slováci sa vo väčšinovom či mocenskom postavení správajú a zmýšľajú presne rovnako.

Autor je publicista a bývalý diplomat

Najväčšia bieda slovensko-maďarských vzťahov spočíva v tom, že obe strany vytesňujú na okraj verejného priestoru či dokonca za jeho rámec práve tých, ktorým na slovensko-maďarských vzťahoch naozaj záleží. Tých, ktorí to myslia úprimne, pre ktorých zlepšovanie slovensko-maďarských vzťahov nie je len rétorickým cvičením a naučenou frázou ako veľa iných prázdnych fráz, ale prežitou životnou skúsenosťou a hlbokým vnútorným presvedčením založeným na odborných znalostiach a na vízii presahujúcej plot najbližšieho humna.

Autor týchto riadkov je svojím vnútorným založením skôr diplomat ako revolucionár. Ak by však mal komentovať niektoré vyhlásenia nedávnej spoločnej schôdzky slovenského a maďarského premiéra, tak by musel celkom nediplomaticky konštatovať, že výroky „Vláda SR je vládou všetkých občanov, bez ohľadu na národnosť.“ či „Slovensko-maďarské vzťahy ešte nikdy neboli také dobré ako v súčasnosti.“ jednoducho nie sú pravdivé.

Ako môžu byť slovensko-maďarské vzťahy najlepšie možné, ak významná časť maďarskej mienkotvornej verejnosti na Slovensku považuje Ivana Korčoka, uznávaného diplomata a ministra zahraničných vecí, za hungarofóba a nacionalistu, ak poslanci župných samosprávnych orgánov v Nitre a Banskej Bystrici zastupujúci SMK demonštratívne opúšťajú sálu po príchode štátneho tajomníka Martina Klusa? Takéto veci sa predsa diali len za najtemnejších čias Vladimíra Mečiara a Jána Slotu.

Ako môžu byť slovensko-maďarské vzťahy najlepšie možné, ak ikonou značnej časti maďarskej verejnosti na Slovensku a nateraz jediným Maďarom vo vládnej koalícii sa stáva pán Gyimesi, ktorý pred voľbami Maďarom vlastne ani nebol a ktorý zatiaľ okrem rozoštvávania, obviňovania, búchania po stole a sprostredkovania nákupu dvoch miliónov nepotrebných vakcín Sputnik V nič konštruktívne neponúkol?

Ako môžu byť slovensko-maďarské vzťahy najlepšie možné, ak pre slovenskú verejnosť vrátane mienkotvorných médií

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie