Denník N

Uzavretie hraníc sa nevzťahuje na chodcov, schengen stále platí v Tatrách aj Petržalke

Bielovodská dolina vo Vysokých Tatrách pri hraniciach Slovenska s Poľskom je jednou z najkrajších dolín Tatier. Východiskom vstupu do nej je hraničná Lysá Poľana. Foto - TASR
Bielovodská dolina vo Vysokých Tatrách pri hraniciach Slovenska s Poľskom je jednou z najkrajších dolín Tatier. Východiskom vstupu do nej je hraničná Lysá Poľana. Foto – TASR

Pred niekoľkými dňami ohlásilo slovenské ministerstvo vnútra uzavretie viacerých cestných priechodov.

V pondelok na nich vyrástli betónové zábrany a médiá dostali tlačovú správu, že hranicu bude možné prejsť iba na niektorých miestach.

Hoci by sa priechody mali do konca týždňa na niektorých miestach znova otvoriť, opýtali sme sa Európskej komisie a ministerstva vnútra na podrobnosti týchto opatrení.

Odpoveď je jednoznačná – hranica je pre úplne zaočkovaných s covid pasom stále otvorená a chodci ju môžu legálne prejsť v každom mieste. Aj v lese a v horách mimo ciest.

Slovensko nepožiadalo Európsku komisiu o dočasné uzavretie hraníc a opatrenia covid automatu nemajú nič spoločné s pozastavením schengenských pravidiel. Sú iba o zmene organizácie cestnej premávky.

Dôležité pre dovolenkárov

Aj keď vodičom to situáciu na „uzatvorených“ cestných priechodoch nezmení, táto informácia má podstatný význam najmä pre dovolenkárov v horských oblastiach, kde existuje veľa cezhraničných turistických chodníkov, a pre obyvateľov pohraničných miest a obcí vrátane bratislavskej Petržalky alebo oravskej Suchej Hory.

Zaočkovaní tak legálne prejdú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dovolenka 2022

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko, Svet

    Teraz najčítanejšie