Denník N

Traja architekti z Michaloviec: Nemusíte stavať tak ako traja vaši susedia, dá sa to aj krajšie

Foto N – Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Z Michaloviec prejdete na Šíravu peši len popri štvorprúdovke. Traja architekti rozprávajú, prečo sa vrátili na východ Slovenska a ako chcú zmeniť Michalovce. Ponúkajú aj tipy na zaujímavú architektúru, za ktorou sa tam oplatí prísť.

Traja architekti vyrástli v Michalovciach a vrátili sa tam aj po štúdiu na školách v Bratislave či v zahraničí. Chcú, aby boli Michalovce krajšie, ako odpoveď počujú okrem iného aj vetu: Na Michalovce toto stačí.

„Keby som odišiel, možno by to bolo z mojej strany zbabelé. Mal by som pocit, že som to vzdal a odišiel iba preto, že moje nápady sa inde uskutočnia takmer ihneď. Zatiaľ nás to tu drží, uvidíme dokedy,“ vraví Marek Hospodár. V ateliéri mmm architects sú s ním ešte aj Miroslav Kic a Maroš Kic.

Ako sa v Michalovciach žije?

Marek Hospodár: Ťažko povedať. V Michalovciach som vyrastal, ako mladý človek som sa pohyboval v okruhu kamarátov na sídlisku. Neuvažoval som nad tým, čo mestu chýba. Prišlo to až počas školy, keď som písal diplomovú prácu o Michalovciach a diskutoval o meste s kvalitnými architektmi. Začal som si uvedomovať, koľko vecí by sa dalo v Michalovciach robiť lepšie. Mal som kopec nápadov, ako mesto zlepšiť.

Čo ste spravili?

Marek Hospodár: Po škole som prišiel s entuziazmom a rozhodnutý niečo v Michalovciach spraviť. Zašiel som za vedúcou odboru výstavby a ukázal jej diplomovku, porozprával som, čo by sme mohli zmeniť. Vypočula ma, prikyvovala, bola veľmi milá. No zostalo to v rovine: Ďakujem za informáciu, dovidenia. Tak potom prišla ďalšia fáza – vytriezvenie. Uvedomil som si, že asi to tak jednoducho nepôjde. Že nestačí, ak má človek nápad a chuť niečo robiť. Zastavia ho ľudia zhora.

Študovali ste v Bratislave a v Košiciach. Prečo ste sa vrátili žiť do Michaloviec?

Marek Hospodár: Kvôli rodine a vzťahom, ktoré tu máme. Dnes už viem, že som sa nevrátil preto, že tu na mňa ako architekta čakala príležitosť.

Maroš Kic: Ale v Michalovciach je príležitosť, je tu diera na trhu, pretože tu zatiaľ nepôsobí nejaká významná architektonická kancelária. Keď som sa vracal do Michaloviec, myslel som aj na to, že je tu potenciál. Ani pre mňa to nebol hlavný dôvod – aj ja som sa vracal z osobných dôvodov.

Pešia zóna, centrum Michaloviec. Pohľad na výškovú budovu od architekta Pavla Merjavého na začiatku pešej zóny. Foto N – Tomáš Hrivňák
Pohľad na centrum Michaloviec z výškovej budovy. Foto N – Tomáš Hrivňák

Chcú ľudia v Michalovciach niečo viac?

Maroš Kic: Často sme sa stretli s vetou: Na Michalovce toto stačí. Ale veď my tu nie sme ľudia nižšej kategórie, aj my chceme chodiť do pekných podnikov a mať možnosti kultúrneho vyžitia. To je však súčasne výzva. Preto sme tu ostali a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Denník N v Michalovciach

Od 28. júna do 11. júla bola časť redakcie Denníka N presťahovaná do Michaloviec. Zemplín sa tak stal hlavným regiónom nášho novinárskeho záujmu. Naši reportéri tu pracovali na reportážach, robili rozhovory, organizovali diskusie a stretávali sa s občanmi.

Slovensko

Teraz najčítanejšie