Denník N

Zostávajú na zemi a ľuďom sa to páči. Ako sa v Michalovciach uchytili ochotníci

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

V Michalovciach už deväť rokov funguje ochotnícke divadlo. Má vlastné hry, silnú energiu a zmysel pre humor.

Tento text je súčasťou regionálneho projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Michalovciach a na dolnom Zemplíne.

Viete, čo je to „žimne vre“? Do pohára dáte studenú vodu, kvapku octu a primiešate sódu bikarbónu. Je to studené (žimne), no zároveň to vrie (vre). Pije sa to ako zaručený recept na žalúdočné problémy a opicu, no v Michalovciach má toto slovné spojenie ešte jeden význam.

Požičalo si ho miestne ochotnícke divadlo, ktoré takto pomenovalo jednu zo svojich najúspešnejších hier. Komédiu, ktorá sa odohráva na verejných toaletách, hrali v meste, chodili s ňou po festivaloch aj po okolitých dedinách. Vždy s obrovským úspechom.

Podobné je to aj pri ďalších hrách Divadla pri fontáne, ktoré v Michalovciach funguje už vyše deväť rokov. Vytvoril sa v ňom silný kolektív ľudí a stabilná základňa divákov.

„Má to svoje čaro v tom, že ľudia zrazu vidia svoju susedku hrať. A povedia si, že je výborná a že na javisku by mohli stáť aj oni. Uvedomia si, že nemusia byť veľkí herci, a aj tak prinesú ľuďom radosť,“ vraví režisérka Helena Andreeva.

Šancu dostane každý

„Vôbec sme si nevedeli predstaviť, čo treba urobiť a kto príde hrať,“ opisuje Andreeva vznik divadla. Oznam, že nové ochotnícke divadlo hľadá hercov, vyvesili v meste, zverejnili ho aj v michalovských novinách a televízii.

Keď na konkurz prišlo vyše 40 ľudí, režisérky to prekvapilo a postavilo pred ťažkú úlohu – ako z nich zostaviť herecký súbor. Nakoniec si povedali, že dajú šancu každému, a tak postavili základ toho, čo divadlo drží pokope dodnes:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Michalovciach

Od 28. júna do 11. júla bola časť redakcie Denníka N presťahovaná do Michaloviec. Zemplín sa tak stal hlavným regiónom nášho novinárskeho záujmu. Naši reportéri tu pracovali na reportážach, robili rozhovory, organizovali diskusie a stretávali sa s občanmi.

Divadlo a tanec

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie