Denník N

Lesy okolo Morského oka chceli vyrúbať ako prestarnuté, dnes sú svetovou atrakciou

Staré buky na hrebeni Vihorlatu pamätajú ešte grófov. Foto – Soňa Mäkká
Staré buky na hrebeni Vihorlatu pamätajú ešte grófov. Foto – Soňa Mäkká

V sedemdesiatych rokoch minulého storočia odporúčali lesníci lesy v okolí Morského oka pod Vihorlatom urýchlene vyrúbať. Dnes sú tunajšie bukové pralesy zapísané v zozname UNESCO.

Tento text je súčasťou regionálneho projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Michalovciach a na dolnom Zemplíne.

Jazero Morské oko je jednou z najväčších turistických atrakcií v tunajšom regióne. Za minulý rok ho navštívilo takmer 70-tisíc ľudí. Bukové pralesy v jeho okolí sú zaradené do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO a od minulého roka sa zvýšila ich ochrana vyhlásením novej rezervácie Vihorlatský prales.

V kontraste s tým je rozbité parkovisko, neexistujúce verejné sociálne zariadenia a drevené lavičky, ktoré postavili a každoročne udržiavajú štátni ochranári. Hoci tak ako v národných parkoch, ani tu im na území, ktoré majú chrániť, takmer nič nepatrí.

Morské oko vo Vihorlate. Foto – Soňa Mäkká

Kde sa tu jazero Morské oko vlastne vzalo? V období doznievania sopečnej činnosti vo Vihorlatských vrchoch došlo k mohutnému zosuvu východného svahu Motrogonu a Jedlinky. Zosuv prehradil dolinu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cestovný ruch

Denník N v Michalovciach

Od 28. júna do 11. júla bola časť redakcie Denníka N presťahovaná do Michaloviec. Zemplín sa tak stal hlavným regiónom nášho novinárskeho záujmu. Naši reportéri tu pracovali na reportážach, robili rozhovory, organizovali diskusie a stretávali sa s občanmi.

Ochrana prírody

Príroda

Slovensko

Teraz najčítanejšie