Denník N

Hraničný priechod, za ktorý vo Veľkých Slemenciach bojovali desaťročia, zatvorila pandémia. Miestnym to až tak neprekáža

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Počas pandémie sme sa museli znova naučiť, ako sa žije za uzavretými hranicami. Obyvatelia Veľkých Slemeniec to mali trošku ľahšie a ani teraz sa na uzavreté hranice nesťažujú.

Tento text je súčasťou regionálneho projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Michalovciach a na dolnom Zemplíne.

Ulica vedúca k ukrajinskej hranici býva rušná a plná áut so zahraničnými značkami, ale v tento júlový deň je tichá a prázdna. Veľké Slemence poznačil covid rovnako ako väčšinu Slovenska, ale miestnym sa zmenil život aj v dôsledku uzavretia hraničného priechodu, za ktorý v dedine bojovali desaťročia.

Na budovách priechodu sú nápisy väčšinou trojjazyčné: v slovenčine, maďarčine a ukrajinčine, ale o uzavretí hranice informuje iba nápis v slovenčine so značkou zákaz vstupu. Priechod uzavreli prvýkrát počas prvej vlny a druhýkrát začiatkom novembra. Zatváranie hraníc z ostatných dní sa ich nedotklo, pretože odvtedy ho ani neotvorili.

Miestni sa na to veľmi nesťažujú. Dedina je rozdelená už sedemdesiatpäť rokov a všetci pamätníci z časov spred zriadenia hranice zomreli. Rovnako zomreli aj viacerí z tých, ktorí bojovali za otvorenie hraničného priechodu.

Otvorenie priechodu v roku 2005 znamenalo pre miestnych eufóriu, ktorá však rýchlo pominula. Dnes hovoria, že si to predstavovali inak, lebo priechod objavili Ukrajinci pracujúci v zahraničí, ktorí zaplavili dedinu.

Prečo to urobili? Nevieme

Sliepky boli ešte na tejto strane a svine už na druhej, opisuje vytýčenie hranice uprostred dediny Kató néni, čiže Katalin Jónás, ktorá sa narodila v roku rozdelenia Veľkých Slemeniec. Jej dve babky tiež zostali v Malých Slemenciach. Býva niekoľko krokov od ukrajinskej hranice, ktorú v prvých šiestich desaťročiach svojho života nemohla prekročiť.

Prečo sa tak stalo?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Michalovciach

Od 28. júna do 11. júla bola časť redakcie Denníka N presťahovaná do Michaloviec. Zemplín sa tak stal hlavným regiónom nášho novinárskeho záujmu. Naši reportéri tu pracovali na reportážach, robili rozhovory, organizovali diskusie a stretávali sa s občanmi.

Slovensko

Teraz najčítanejšie