Denník N

Bývalého šéfa kontrarozviedky SIS a expolicajta súdia za státisícovú korupciu, dohodu o vine a treste odmietli

Bývalý šéf kontrarozviedky SIS Peter Gašparovič v sprievode polície na súde v decembri 2020, keď sa rozhodovalo o jeho väzbe. Foto – TASR
Bývalý šéf kontrarozviedky SIS Peter Gašparovič v sprievode polície na súde v decembri 2020, keď sa rozhodovalo o jeho väzbe. Foto – TASR

Obvinení z kauzy Judáš mali od podnikateľa zobrať 200-tisíc eur len ako zálohu. V prípade vystupovali aj Ladislav Makó a Milan Lučanský.

Až pätnásťročné tresty hrozia bývalému riaditeľovi kontrarozviedky SIS Petrovi Gašparovičovi a niekdajšiemu policajtovi Ladislavovi Vičanovi za branie úplatkov od podnikateľa Dušana Bočkaya. Korupčný prípad, ktorý sa začal v rámci policajnej akcie Judáš, sa dostal pred Špecializovaný trestný súd a ten o ňom začal vo štvrtok pojednávať.

Obaja obvinení odmietli návrh samosudkyne Ruženy Sabovej na dohodu o vine a treste. Prokurátor tak pristúpil k čítaniu obžaloby a pokračuje sa v hlavnom pojednávaní.

Gašparoviča a Vičana zadržali na začiatku decembra 2020 pri akcii Judáš. V rámci tejto operácie zadržali aj bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského.

Konkrétny korupčný prípad bývalého šéfa kontrarozviedky SIS a expolicajta Vičana sa Lučanského podľa obžaloby dotýka len okrajovo. Vičan aj Gašparovič vinu odmietajú.

Úplatok za odblokovanie majetku

V prípade Gašparoviča ide o podozrenie z pomerne veľkej korupcie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ľudovít Makó

Milan Lučanský

Slovensko

Teraz najčítanejšie