Denník N

Makó: Úplatok 50-tisíc dal Kováčik do tašky. V cigarovom klube SIS som bol aj s Pčolinským (+ celá výpoveď)

Makó na súde s Kováčikom. Foto - TASR
Makó na súde s Kováčikom. Foto – TASR

Nervózne klepal nohami v lavici pre svedkov a sledoval, ako pred súd privádzali bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika s putami na rukách. Jeden z najznámejších kajúcnikov Ľudovít Makó si Kováčika, ktorý na ruke nosí oranžovú väzenskú pásku, pozorne obzrel a o chvíľu začal hovoriť o tom, ako mu odovzdal 50-tisíc eur od mafie.

„V obálke, ktorá bola stočená, som mu (Kováčikovi) posunul cez moju bundu 50-tisíc eur, ktorú on následne vložil do tašky, ktorá sa nosí cez plece. Myslím, že bola hnedej farby. Stále ju nosil so sebou,“ opisoval Makó, ako špeciálnemu prokurátorovi v lete 2017 v kaviarni bratislavského obchodného centra Polus odovzdával úplatok.

Špecializovaný trestný súd Kováčika súdi od stredy, Makó vypovedal dnes. Išlo o jeho prvý výsluch na súde, odkedy začal vyšetrovateľom podrobne rozprávať, ako vplyvní ľudia za čias vládnutia Smeru zneužívali štát. Hlavné pojednávanie bude pokračovať aj v piatok a tri dni aj na budúci týždeň.

Záznam: Celá výpoveď Makóa o úplatku pre Dušana Kováčika

Svedectvo Makóa patrí medzi kľúčové na súde s Kováčikom, ktorý sa údajne nechal podplatiť mafiou pri vybavovaní prepustenia bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby. Opisoval však aj širšie súvislosti, ako sa v čase vládnutia Smeru stal súčasťou systému, v ktorom sa medzi známymi vysokopostavenými funkcionármi dalo vybaviť, čo bolo treba.

Dušan Kováčik. Foto – TASR

Makó súdu vravel, že Kováčika prekvapilo, keď mu tisíce eur za pomoc Kudličkovi dával v kaviarni. „Peniaze si dal do tašky a ďalej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dušan Kováčik

Ľudovít Makó

Smer

Slovensko

Teraz najčítanejšie