Denník N

Nechceme zákaz potratov, tvrdia organizátori pochodu, chcú ich však obmedziť

Bratislava, 20. septembra 2015. Pochod za život. Foto N – Tomáš Benedikovič
Bratislava, 20. septembra 2015. Pochod za život. Foto N – Tomáš Benedikovič

Na jednej z najväčších akcií v histórii Slovenska zneli aj slová o vražde. Pochod za život má vraj pomôcť najmä nenarodeným deťom a tehotným matkám. Účasť extrémistov označili organizátori za zneužitie pokojnej akcie.

Nechceme zakázať potraty a ani registrované par­tnerstvá. Chceme však pomáhať tehotným ženám, aby sa nerozhodovali pre interrupcie. Národný pochod za život v Bratislave bol najväčšou masovou akciou v Bratislave od čias Nežnej revolúcie a jeho organizátori nechceli, aby vyznel negatívne. Namiesto zákazov má vraj pomáhať.

Bratislavským centrom v nedeľu pochodovali desaťtisíce kresťanov. Tak ako pred dvomi rokmi v Košiciach, aj teraz na pochode za život vyzývali na ochranu nenarodených detí.

Jednou zo základných požiadaviek, ktoré organizátori predložili politikom, pritom bol aj návrh na obmedzenie potratov tak, aby nebolo možné na ne ísť z dôvodu pohlavia dieťaťa, z ekonomických či sociálnych dôvodov.

Aj tak organizátor pochodu Marek Michalčík hovorí, že chcú byť pozitívni a venovať sa skôr záchrane životov a pomoci rodinám.

V hlavných bodoch svojich požiadaviek sa len náznakovo dotkli aj homosexuálov, keď žiadali ochranu, podporu a vyzdvihovanie rodiny založenej na manželstve muža a ženy.

Video: Pochod za život pritiahol desaťtisíce. Mala by ich aj iná téma?
(autor: Martina Pažitková)

Bratislava roky taká plná nebola

Do hlavného mesta prišli ľudia z celého Slovenska, najviac sa ozvali pri výzve z pódia východniari. Organizátori tvrdia, že účasť mohla predošlú akciu v Košiciach, kam prišlo 80-tisíc ľudí, prekonať. Dav odhadli na 70- až 85-tisíc ľudí.

Bezpečnostný analytik Radovan Bránik, ktorý zabezpečoval bezpečnosť pochodu, mal skromnejší odhad. Mohlo podľa neho prísť do 50-tisíc ľudí. Bratislava však ani na takýto dav pripravená nebola.

Bol taký obrovský, že kým sa začiatok pochodujúcich stihol vrátiť po krátkom okruhu späť na Námestie SNP, posledné skupinky odtiaľ vtedy iba vyrážali.

Organizátori o pol piatej ohlásili koniec akcie a posielali ľudí na vlaky. Nechceli, aby doprava úplne skolabovala. Viacerí tak nestihli prejsť celú trasu.

Počas pochodu bola na rovnakom mieste aj akcia Cyklokoalície, no podľa Bránika organizátori a polícia dav rozdelili a cyklisti prešli pokojne, len na seba vyzváňali.

„Prekvapujúce bolo, že to bol pokoj až fiesta. Atmosféra nebola nenávistná a konfliktná. Na rozdiel od referendovej kampane ukázali kresťania teraz inú tvár,” vraví Bránik.

Obrovská akcia bola neporovnateľná s čímkoľvek, keď sa v Bratislave združovali rôzne skupiny ľudí. Účasťou niekoľkonásobne prekonala napríklad aj veľké „protesty Gorila“ zo začiatku roka 2012.

Organizátor Michalčík vysvetľuje, že vedeli, aké má celé Námestie SNP aj s hornou a dolnou časťou kapacitu, a tú dav nielen vyčerpal, ale zaplnil aj bočné uličky.

Akciu organizovala Konferencia biskupov Slovenska, pozvali však aj zástupcov ostatných cirkví.

Na desaťtisícový mierumilovný dav stačilo v nedeľu policajtom nasadiť iba zlomok príslušníkov, veriacich nemuseli doprevádzať na každom kroku, ako keď pochodujú extrémisti.

Kresťania boli v meste výrazní už od soboty, okrem sprievodných podujatí aj napríklad v podobe mladíka, ktorý sa v sobotu v noci pri Moste SNP desiatky minút venoval bezdomovcovi. V meste mali kresťania diskusie aj koncerty.

Čo už s extrémistami?

V dave sa však objavilo aj niekoľko vlajok s bielym dvojkrížom na červenom pozadí extrémistického Slovenského hnutia obrody.

Takéto vlajky viali už pred dvomi rokmi na pochode v Košiciach, no aj pred týždňom na pochode proti imigrantom Bratislavou a aj pri júnovom pochode proti imigrantom, ktorý sa zvrhol do násilností proti divákom cyklistického zjazdu a proti polícii. Tentokrát však extrémisti neboli agresívni.

Bránik hovorí, že boli len dve drobné zranenia, ktoré si ľudia spôsobili sami. Chvíľu však boli v pozore, keď sa zdalo, že niekto pod Manderlákom na okraji Námestia SNP hodil petardu. Nakoniec to bol iba chlapík, ktorý plieskal bičom. To boli zrejme práve extrémisti, ktorí takto demonštrovali aj na svojich posledných dvoch akciách proti islamizácii a americkému konvoju.

Teraz sa im podľa Bránika nepáčilo, že sa na akcii riešila aj pomoc pre imigrantov. Do davu sa zamiešali skupinky extrémistov aj zo Vzdoru Kysuce a z Ľudovej strany Naše Slovensko Mariana Kotlebu.

Bránik hovorí, že všetkých tridsať až štyridsať extrémistov od začiatku monitorovali aj spolu s políciou a ku konfliktom neprišlo.

Organizátor Michalčík hovorí, že s extrémistami, ktorí prišli na pochod, veľa robiť nemohli. „Žijeme v slobodnej krajine. Kým niekto nezačne šíriť nenávisť alebo mať neprijateľný prejav, nevieme účasť nikomu zakázať. Ťažko sme ako organizátori mohli niečo urobiť, ale vnímame to ako zneužitie akcie.“ Vraví, že už vopred upozorňovali, aby to ľudia nerobili.

Pochod za Život. Foto N - Tomáš Benedikovič
Pochod za život. Foto N – Tomáš Benedikovič

Utečenci len tak na okraj

Organizátori sa čiastočne dotkli aj témy utečencov, no výraznejšie ju na pochode nerozoberali.

Napríklad arcibiskup Stanislav Zvolenský utečencov pri prejave z pódia nespomenul. Organizátori ich neskôr predsa do programu zaradili.

Keď bol už dav v pohybe a námestie bolo prázdnejšie, vyšiel na pódium kresťan z Iránu, ktorý v roku 2003 ušiel pred prenasledovaním na Slovensko.

Vystúpenie utečenca na pódiu bolo podľa Michalčíka súčasťou hlavného programu, no chceli zachovať hlavnú tému. „Aj preto sme to nedali na úvod, ale svoje miesto to tam malo.”

Ani pochodujúci sa konkrétnejšie k utečencom nechceli vyjadrovať. Iba tak vyhýbavo, pričom takmer jednotne vraveli, že pochod je za ochranu akéhokoľvek života – tam patria, samozrejme, aj utečenci.

„Rozprávalo sa aj o nich, ale organizátori stanovili, že to nie je prioritná téma. Každý život, aj utečencov, treba chrániť, ale nie je to prioritná téma pochodu,“ hovorila pani, ktorá pochodovala s rodinou.

„Treba pomáhať každému, od počatia až po prirodzenú smrť. Každý ma rovnakú ľudskú dôstojnosť. Aktuálna utečenecká kríza je dôležitá téma, ktorá si však zaslúži hlbšie analýzy a porozumenie,“ povedal hovorca košického pochodu za život Tomáš Kováčik. „Národný pochod za život sa začal organizovať pred rokom a pol. Aj niektoré tie aktivity sa však pripojili k tejto téme,“ povedal.

Lukáš žijúci v Bratislave sa z pochodujúceho davu išiel za utečencami v Gabčíkove aj pozrieť a hovoril, že im treba pomôcť.

O vražde

Dav sa hýbal mestom pomaly, sčasti zablokoval dopravu, električky museli zastúpiť trolejbusy. Ani chodci nemali priechod centrom jednoduchý, museli sa predierať masou ľudí.

Hoci heslá z transparentov boli väčšinou proti potratom, organizátori opakovali, že priamo o zmenu zákona a zákaz interrupcií im nejde. Chcú skôr tehotným ženám pomáhať a podporiť ich, aby sa pre ne nerozhodli.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Tisíce ľudí, ktorí sa tlačili od Hurbanovho až po Kamenné námestie, si vypočuli zúfalý telefonát budúcej mamičky, ktorá neplánovane otehotnela a zvažovala potrat. Pracovníčka na Linke pomoci jej však vysvetľuje, že už rozhoduje o ďalšom živote a dieťa v nej sa už hýbe a tlčie mu srdce.

„Nie som nejaký extra katolík, ale pre mňa je potrat vražda,“ hovoril jeden z účastníkov pochodu. Za vraždu ho z pódia označil aj pomocný biskup Andreas Laun zo Salzburgu, ktorý hovoril, že je potrebné bojovať proti genderovej ideológii.

Na pochod prišli aj politici KDH, predseda Ján Figeľ bol aj na predošlom pochode v Košiciach.

Pred pochodom svoju účasť avizovali napríklad aj predseda Siete Rado Procházka a líder OĽaNO Igor Matovič. Figeľ povedal, že atmosféra z Košíc im možno nepriamo pomohla v parlamente presadiť ústavné ukotvenie ochrany manželstva. To presadili spolu s vládnym Smerom.

 

Čo chcú od politikov

Informovaný súhlas pre ženy žiadajúce o interrupciu je vraj nedostatočný. Žiadajú jasné a férové upozornenie na možné negatívne následky.

Ochranu nenarodených detí pred potratom z dôvodu ich pohlavia, z ekonomických či sociálnych dôvodov, teda aby nebolo možné ísť na potrat z ľubovoľného dôvodu.

Posilnenie práv a zodpovednosti otcov nenarodených detí.

Sieť pomoci pre tehotné matky v kritickej situácii.

 

Bratislava, 20.9. 2015. Pochod za Život. Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
Bratislava, 20.9. 2015. Pochod za Život. Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
Bratislava, 20.9. 2015. Pochod za Život. Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
Bratislava, 20.9. 2015. Pochod za Život. Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Pochod za život

Slovensko

Teraz najčítanejšie