Denník N

Ústavný súd rozhodol o referende. Musel

Sídlo Ústavného súdu v Košiciach. Foto - TASR
Sídlo Ústavného súdu v Košiciach. Foto – TASR

Nerozhodnutie by sa rovnalo porušeniu princípu právneho štátu. Odmietnutiu spravodlivosti.

Autor je predseda Súdnej rady SR, bývalý predseda Ústavného súdu

Výkon súdnej moci je vo svojej podstate mimoriadne jednoduchý. Z princípu. Sudca dostane na stôl spis. Poštuduje, poradí sa, podumá a ide na vec. Sám, v senáte, v pléne. Neuveríte, má – aj celá formácia súdu – len dve možnosti, azda ich jednoduché kombinácie. Áno, nie alebo sčasti kladný výrok, sčasti negatívny. Iba jedno má zakázané. Nerozhodnúť.

Nerozhodnutie sa rovná porušeniu princípu právneho štátu. Odmietnutiu spravodlivosti. Zamedzeniu prístupu k súdnej ochrane. To je potrebná okrajová poznámka.

Ústavný súd neuhol

Vrátim sa k povinnosti každého súdu – vrátane Ústavného súdu – rozhodnúť. Neuhnúť. Povinnosti, ktorá vznikla Ústavnému súdu v momente, v ktorom sa prezidentka republiky rozhodla preskúmať súlad známej referendovej otázky s ústavou a ústavnými zákonmi za pomoci Ústavného súdu.

Ústavný súd, ako už vieme, naplnil očakávania. Rozhodol. V limite, zrozumiteľne a dal to aj patrične najavo. Dostal príležitosť naplno uplatniť svoju autoritu. Využil ju. Neuhol.

Korektná ponuka hlavy štátu Ústavnému súdu

Viem. Hlava štátu je právnička. Podľa všeobecnej mienky absolventka práva v takej ústavnej funkcii by mala byť schopná sama posúdiť súlad referendovej otázky so základným zákonom. Ťažký, hoci pochopiteľný omyl. Taký súlad je náročnou výzvou aj pre kovaných znalcov ústavného práva a súdnictva. Tobôž pre najvyššiu ústavnú činiteľku. Bez ohľadu na skladbu a ozajstnú kvalitu poradcov.

Neskromne napíšem niečo o sebe. Sledujem ústavné súdnictvo pomaly tridsať rokov, mám svoje pevné názory, poznám problémy skracovania volebného obdobia v referendových konaniach, no napriek tomu by som s prirodzenou pokorou podal rovnaký návrh ako prezidentka. Vysvetlím.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Referendum o predčasných voľbách

Ústavný súd

Komentáre

Teraz najčítanejšie