Denník N

Sagan skončil na Tour de France, odstúpil pre zranenie kolena

Sagan na Tour. Foto - TASR/AP
Sagan na Tour. Foto – TASR/AP

Peter Sagan pred 12. etapu odstúpil z Tour de France. Dôvodom je zranenie kolena, ktoré utrpel pri páde v závere 3. etapy po kolízii s Calebom Ewanom.

„Nie je nič príjemné, že odchádzam. Zdalo sa, že zranenie sa len a len zlepšuje, ale pred dvoma dňami som si pri šprinte koleno udrel o riadidlá a opäť opuchlo. Nemôžem zohnúť nohu,“ hovoril Sagan tesne po oznámení odstúpenia.

„Nedá sa s tým nič robiť, jedine si dopriať odpočinok a uzdraviť sa. Ak nemôžete hýbať nohou, kam by ste mohli ísť?“ vravel.

Sagana by mal najbližšie čakať štart na olympijských hrách v Tokiu, cestné preteky mužov sú na programe v sobotu 24. júla. Sagan nepatrí k adeptom na medaily, keďže cyklistov čaká horská trať, na ktorej absolvujú 4865 výškových metrov,

Tour de France nedokončil iba druhý raz v kariére a prvýkrát pre zranenie – v roku 2017 ho z Tour diskvalifikovali po zrážke s Markom Cavendishom.

Saganovým najlepším umiestnením na tohtoročnej Tour tak zostane 5. miesto, ktoré obsadil vo 4. aj v 6. etape. Zelený dres si neobliekol ani na jeden deň.

Najväčšiu šancu na výhru mal práve v 3. etape, v ktorej sa zranil. V závere mal pred šprintom výbornú pozíciu, no Caleb Ewan sa dostal do kontaktu s Timom Merlierom, spadol a stiahol na zem aj Sagana.

Sagan v páde s Calebom Ewanom. Foto – TASR/AP

Sagan v aktuálnej sezóne dosiahol štyri víťazstvá – vyhral etapy na pretekoch Okolo Katalánska, Okolo Romandie a aj na talianskej Grand Tour Giro d’Italia, kde tiež získal cyklámenový dres pre víťaza bodovacej súťaže. Tesne pred Tour sa stal majstrom Slovenska.

V uplynulých dňoch sa špekulovalo o tom, že Sagan od budúcej sezóny zmení tím. Holandský portál WielerFlits tvrdí, že v najbližších dňoch podpíše 3-ročnú zmluvu s francúzskym tímom TotalEnergies.

Do nového tímu by sa údajne spolu so Saganom mali sťahovať aj jeho brat Juraj, Erik Baška, Daniel Oss a Maciej Bodnar.

TotalEnergies momentálne nepatrí do World Tour a jazdí s prokontinentálnou licenciou, čo nezaručuje automatickú účasť na najväčších pretekoch. Na Tour či veľkých klasikách však zväčša nechýba.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Cyklistika

Peter Sagan

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie