Denník N

Naozaj je Orbán ako Lukašenko? Tri varovania maďarského novinára, aby sme neskončili ako oni

Foto - Reportéri bez hraníc
Foto – Reportéri bez hraníc

Novinár Péter Erdélyi vysvetľuje, prečo to Reportéri bez hraníc prehnali, a vymenováva najhoršie Orbánove útoky na slobodu médií.

Vláda Viktora Orbána má spomedzi krajín EÚ jednoznačne najhorší imidž, keď ide o slobodu slova a jej vzťah k otvorenej občianskej spoločnosti a rešpektovaniu akademickej slobody.

Maďarský premiér sa dlhodobo štylizuje do roly bojovníka proti liberálnej demokracii a za jeho éry takmer prestali fungovať nezávislé médiá – či už sa rozprávame o televízii, rádiu, alebo novinách. Posledné roky sa Orbánov režim zameral už aj na obľúbené webstránky, ako je napríklad Index.hu.

No keď Reportéri bez hraníc tento týždeň zaradili vo svojej správe o Predátoroch slobody médií Orbána medzi diktátorov, ako je Baššár Asad, Vladimir Putin či iránsky vodca Alí Chámeneí a Alexandr Lukašenko v Bielorusku, vyvolalo to rozporuplné reakcie.

A to nielen (očakávane) v maďarskej vláde, ale aj medzi samotnými novinármi, ktorí sa ju v bojových podmienkach snažia kontrolovať.

Budapešť: Soros ex machina

Predstavitelia maďarskej vlády nereagovali nijako originálne. Zase za tým videli aktivity 90-ročného filantropa Georgea Sorosa.

„Už sme na to čakali, ani neviem, ako mohli doteraz meškať,“ napísal na Facebooku europoslanec Fideszu Tamás Deutsch a dodal, že za správou stoja Sorosovi prívrženci. A pustil sa aj do nemenovaných zahraničných novinárov, ktorí vraj vedú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Médiá

Viktor Orbán

Svet

Teraz najčítanejšie