Denník N

Tomáš Szalay: Zaočkovali sme 220-tisíc ľudí a nemáme komu povedať, čo by sa dalo zlepšiť (+ podcast a video)

Foto – hpi.sk/Miroslav Hudák
Foto – hpi.sk/Miroslav Hudák

Komunikácia zmien pri očkovaní je podľa lekára Bratislavského kraja katastrofálna. „Ale my sme v prvej línii a musíme to potom riešiť,“ hovorí v rozhovore Tomáš Szalay.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Tomáš Szalay je lekár Bratislavského samosprávneho kraja, má na starosti veľkokapacitné očkovacie centrum na Národnom futbalovom štadióne. Minulý týždeň tam očkovali aj ľudí bez registrácie, pokračovať budú aj najbližší víkend.

V rozhovore hovorí, čo by mohlo zvýšiť záujem o očkovanie,

  • ako by mala vyzerať kampaň na očkovanie,
  • v čom sa líšia ľudia, ktorí si vyberú Pfizer od tých, čo chcú radšej Johnson & Johnson,
  • ako sa mu pracuje s ministrom Lengvarským a ako s jeho predchodcom.

Minulý víkend ste prvýkrát očkovali aj ľudí, ktorí nemali pozvánku. Prekvapil vás veľký záujem?

Prekvapil ma záujem a aj to, že boli ľudia ochotní stáť pol- až trištvrte hodiny v rade, len aby sa dostali k vakcíne. Aj predtým sme očkovali ľudí bez pozvánky, ak náhodou išli okolo. Niektorí sa opýtali, či máme voľnú kapacitu, a ak sme mali, tak sme ich zobrali. Teraz sme to prvýkrát povedali nahlas. V nedeľu popoludní prišlo tisíc ľudí a v pondelok okolo 1200 ľudí bez pozvánky. Teda pomerne veľa ľudí, ktorí mali možnosť prihlásiť sa do čakárne a termín by dostali okamžite, ale aj tak to neurobili. Možno bola čakáreň cez korona.gov.sk bariérou.

Prečo sa nechceli registrovať na korona.gov.sk? Odrádza ten systém ľudí od toho, aby sa prihlásili do čakárne?

Neviem, ale túto otázku by si mali klásť ľudia, ktorí majú systém na starosti. Tento víkend chcem skúsiť požiadať ľudí bez SMS správy, aby sa vopred registrovali na webe Bratislavského kraja v časti náhradníci. Či už večer predtým, ako prídu, alebo keď budú stáť v rade. Nie preto, aby dostali SMS, ale aby sme mali osobné údaje už v systéme a nemuseli si ich odpisovať z občianskych preukazov. To nám urýchli tempo registrácie o 75 percent. Potom uvidíme, či je neochota registrovať sa daná neochotou zdieľať osobné údaje na internete, alebo povesťou stránky korona.gov.sk. Lebo za pol roka sme sa o tejto stránke toho dozvedeli veľmi veľa. Ľudia sa zaregistrovali, nedostali SMS, potom dostali zlé SMS a podobne. Možno ani nemajú chuť to skúsiť a prídu radšej rovno z ulice.

Bude onedlho chodiť na očkovanie viac ľudí bez pozvánky a registrácie ako tých s termínom?

Predpokladám, že tento víkend by to mohlo byť 50 na 50. Od ďalšieho týždňa sa to začne preklápať v prospech ľudí bez pozvánky. Ale kapacity na štadióne budem otvárať podľa toho, aký bude

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Rozhovory

    V redakcii

    • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
    • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
    • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
    • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie