Denník N

Pápež sa u nás pokúsi hľadať cestu k zmiereniu

Prezidentka Čaputová sa vo Vatikáne stretla s pápežom Františkom. Foto - TASR
Prezidentka Čaputová sa vo Vatikáne stretla s pápežom Františkom. Foto – TASR

Rozhodnutie pricestovať na Slovensko bolo skôr rozhodnutím srdca a intuície.

Autor je bývalý predseda SNR

Pri tradičnej tlačovke na palube lietadla pri návrate z Iraku pápež František povedal, že v septembri sa zúčastní záveru Medzinárodného eucharistického kongresu v Budapešti, a dodal, že možno príde aj na Slovensko, veď „Bratislava je od Budapešti vzdialená len dve hodiny autom“. Z návštevy Bratislavy sa nakoniec stala trojdňová návšteva, a ak nepríde niečo nepredvídané, navštívi Bratislavu, Prešov, Košice a Šaštín.

Toto rýchle rozhodnutie Františka pripomína prvú návštevu pápeža Jána Pavla II. v Československu v apríli 1990, keď mu v januári 1990 delegácia federálnej vlády na čele s jej podpredsedom Jánom Čarnogurským priniesla do Vatikánu pozvanie prezidenta Václava Havla, a o tri mesiace Praha, Velehrad a Bratislava už vítali tohto veľkého pápeža. Vtedy i dnes išlo teda skôr o rozhodnutie srdca ako dlhodobo, politicky a protokolárne pripravovanú návštevu.

Pápežova návšteva Slovenska bude mať pastoračný charakter, ale udiala sa po pozvaní prezidentky Čaputovej, ktorej bude patriť úvodná časť jeho návštevy. Na rozdiel od návštev iných hláv štátov na Slovensku, o tejto návšteve sa bude isto písať na celom svete, a z toho dôvodu prináša aj výrazný politický signál a je to veľký diplomatický úspech slovenskej prezidentky.

Čo mohlo byť motívom tohto pápežovho rozhodnutia? Informáciu o charaktere a charizme národov cudzincom prinášajú najmä ľudia z týchto národov. Pápež si zrejme pamätá blahodarné pôsobenie slovenských jezuitov v Argentíne. Slovenskí kňazi, ktorí pôsobia vo Vatikáne, tam majú už tradične dobré meno. Sú kompetentní, berú svoje pôsobenie nie ako kariérny príbeh, ale ako službu a pápež František vníma Slovensko isto aj cez nich.

Odvolanie Róberta Bezáka v júli 2012 z postu trnavského arcibiskupa rozdelilo slovenských katolíkov a narušilo dôveru mnohých ľudí vo Vatikán, ktorý nesie za toto nejasné odvolanie zodpovednosť. Okrem toho vyvolalo značnú averziu sekulárnych ľudí na Slovensku voči cirkvi. Dá sa očakávať, že pápež František sa pokúsi hľadať cestu k nejakému zmiereniu.

Už bolo povedané, že pápežovo rozhodnutie bolo skôr rozhodnutím srdca a intuície. Môžeme si myslieť, že je pokračovaním odkazu pápeža Jána Pavla II. z novembra 1996, že „Slovensko má veľkú úlohu pri budovaní Európy tretieho tisícročia…“. Môžeme si myslieť, že pápež nás prichádza povzbudiť vo viere a v nádeji v čoraz neistejšom svete.

Ale myslím si, že prítomnosť tohto osemdesiatštyri ročného muža v bielom rúchu na Slovensku je v prvom rade vyslovením otázky pre slovenských veriacich i Slovensko. Pápež František nesie v sebe starosť o celý svet, ale neprehliada pritom starosť o každého jedného núdzneho človeka na svete. Toto je výzva na presiahnutie tradičného vnímania sveta na Slovensku.

V Biblii sa stretáme s bolestnou výčitkou ľudu, mestu, národu, že „nepoznalo čas svojho navštívenia“. Pápežova návšteva v septembri 2021 bude takýmto „časom“ pre Slovensko. Bude príležitosťou, ktorá sa nemusí hneď zopakovať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Pápež František

Komentáre

Teraz najčítanejšie