Denník N

Pogačar v kopci dominuje vďaka mitochondriám. Navýšite ich tréningom 80/20, radia odborníci

Foto – koláž/TASR
Foto – koláž/TASR

Tadej Pogačar pre výnimočné výkony musí odpovedať na otázky o dopingu, vysvetlíme vám, ako sa môže organizmus aj v mladom veku prirodzeným spôsobom dopracovať k vyššej výkonnosti.

Keď bývalý profesionálny cyklista a tréner slovinskej reprezentácie Andrej Hauptman v roku 2010 prišiel na domáce mládežnícke preteky, zostal zaskočený.

Na súťažnom okruhu si okrem pelotónu všimol aj osamoteného cyklistu, ktorý bol viditeľne mladší ako zvyšok štartového poľa.

„Prečo ho organizátori nestiahnu z trate a nechajú ho takto sa trápiť?!” rozhorčoval sa pri pohľade na mladíka, ktorý jazdil polovicu okruhu za pelotónom.

Kým Hauptmanovi vysvetlili, že cyklista nestráca pol kola, naopak, jazdí pred pelotónom, 11-ročný Tadej Pogačar už stihol predstihnúť hlavný balík o celý okruh.

Keďže išlo o preteky 14-ročných, bolo jasné, že v Slovinsku vyrastá veľký cyklistický talent.

Unikátna regenerácia

Rovnaké prekvapenie čakalo o sedem rokov neskôr aj na Íñiga San Millana, špičkového vedca, profesora na University of Colorado Medical School a zároveň hlavného trénera cyklistického tímu UAE Emirates.

„Uvedomil som si, že ten chlapec je na úplne inej úrovni,” spomína na november 2018, keď čerstvý dvadsiatnik Pogačar prišiel do World Tour tímu na prvé výkonnostné testy.

San Millan tvrdí, že v niektorých dôležitých ukazovateľoch Slovinec už vtedy výrazne predčil iných cyklistov, ktorí sú na veľmi dobrej úrovni.

Odborníka zo Španielska zaujala predovšetkým Pogačarova výnimočná schopnosť rýchlo regenerovať. Tú odhalil, keď analyzoval

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cyklistika

Radíme športovcom

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie