Denník N

Od piatka sa mení režim na hraniciach – čo platí pre očkovaných, neočkovaných, pre deti či pendlerov

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Od 9. júla sa pri príchode na Slovensko menia pravidlá, zaočkovaní budú mať omnoho miernejšie pravidlá ako neočkovaní. Ak nebude dieťa vo veku 12 až 18 rokov zaočkované po 9. auguste, budú musieť s ním do karantény po návrate na Slovensko ísť aj jeho zaočkovaní rodičia.

Od piatka 9. júla sa zásadne menia pravidlá pre návrat zo zahraničia na Slovensko.

Po častejších kontrolách na hraniciach od pondelka 5. júla pribúdajú nové pravidlá pre prechod hranice na Slovensko. Zmien je mnoho, prinášame prehľad, aké pravidlá platia pre deti, aké pre tínedžerov a ako sa líši cestovanie zaočkovaných, nezaočkovaných a ľudí, ktorí zatiaľ dostali jednu dávku vakcíny. Zmeny platia aj pre ľudí, ktorí prekonali covid.

Viaceré skupiny majú ešte prechodné obdobie do 9. augusta. Cezhraniční pracovníci (pendleri) dokonca do 1. septembra.

Deti do 12 rokov: podľa rodičov

Deti do 12 rokov sa riadia pravidlami osôb v spoločnej domácnosti. Znamená to, že ak rodičia musia ísť do karantény, aj deti musia ísť do karantény. Tá sa končí v rovnakú chvíľu ako pre ich rodičov.

Ak sú obaja rodičia zaočkovaní, na deti sa karanténa nevzťahuje. Ak rodičia očkovaní nie sú, dieťa s nimi musí zostať doma. Ak si po piatich dňoch rodičia urobia PCR test, ktorý bude negatívny, karanténa sa končí aj pre dieťa do 12 rokov. Nepotrebuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dovolenka 2022

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie