Denník N

Merkelová, Briti a nacionalizmus

Angela Merkelová a Boris Johnson. Foto - TASR/AP
Angela Merkelová a Boris Johnson. Foto – TASR/AP

Merkelová sa pokúsila zabrániť aj tomu, aby Briti fragmentovali bezpečnostnú a zahraničnú politiku EÚ rôznymi bilaterálnymi dohodami s členskými štátmi.

Autor je filozof, publicista a bývalý politik

Pred pár dňami navštívila Veľkú Britániu nemecká kancelárka Angela Merkelová. Je to asi jej posledná návšteva mocnosti pred ukončením mandátu. Voľby v Nemecku sú 26. septembra a Merkelová definitívne končí.

Nechcem sa tu zaoberať rutinnými výsledkami tejto návštevy, aj keď v slovenských médiách okrem témy covidu nebola tomuto rokovaniu venovaná pozornosť. Zaujímavejšia je tu priam experimentálna možnosť sledovať, čo spôsobuje dnes v Európe usilujúcej sa o integráciu návrat k praktikám klasickej národnej geopolitiky.

Hneď „pandemický“ problém: keďže Británia je definitívne mimo jednotných pravidiel Európskej únie, tak aj téma prekračovania hraníc (Britov do Nemecka) sa stáva problémom. Protokol o Severnom Írsku, ktorý upravuje pravidlá obchodovania so susednou Írskou republikou, je priam smrteľný problém: lebo nie praktické potreby, ale formálne aspekty riešenia dominujú. Totiž otázka, aby nič nespochybňovalo, že Severné Írsko je nedeliteľnou súčasťou Spojeného kráľovstva. Nedoriešenosť tohto problému drží v stálom konflikte Britániu s Úniou a vyvolala aj mrazivé vzťahy na samite G7.

Británia jednoducho obhajuje len svoje záujmy, kým Merkelová reprezentuje svojimi postojmi aj jednotu EÚ a aj sa pokúša s Borisom Johnsonom (ktorého kredit v Nemecku je naprieč politickým spektrom dehonestujúci, častujú ho nálepkami ako klaun, notorický klamár, Trumpov klon atď.), vyrokovať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Olaf Scholz

Komentáre

Teraz najčítanejšie