Denník N

Nad Slovenskom sa opäť vznáša Baťovej duch

Expremiéri Peter Pellegrini a Igor Matovič. Foto N - Tomáš Benedikovič
Expremiéri Peter Pellegrini a Igor Matovič. Foto N – Tomáš Benedikovič

Politici svoje postoje neformulujú podľa svojho hodnotového ukotvenia. Väčšina z nich ho, ostatne, nikdy ani nemala.

Autor je prekladateľ a publicista

Myslieť si, že (niektorí) politici budú vo svojich výrokoch konzistentní, je síce vznešené, ale v zásade aj tak márne očakávanie. Sme tak – a neviem, či sme niekedy boli aj inak –, že politici svoje postoje neformulujú podľa svojho hodnotového ukotvenia. Väčšina z nich ho, ostatne, nikdy ani nemala.

Práve preto boli pred časom predčasné voľby pre Roberta Fica pomaly protištátnym prevratom, ale teraz sú, naopak, nanajvýš žiaduce. Práve preto Peter Pellegrini pred pár dňami nehlasoval za návrh, ktorý chcel presne to, čo chce on teraz (aha, nepredložil ho on). Práve preto referendum o predčasných voľbách zrazu presadzuje aj Igor Matovič, t. č. minister, hoci priamo v programe mal napísaný presný opak.

Čudovať sa nad tým je teda tiež vznešená aktivita, ale inak je v rozpore s politickou realitou. V nej si politici hovoria iba a presne to, čo chcú. A čo im práve vyhovuje. Je to smutné vysvedčenie, a ak sa vám to nepáči, tak si nabudúce zvoľte takých, ktorí rozmýšľajú aj za horizont najbližšieho slnovratu. Ale to je zároveň asi tak všetko, čo môžete robiť.

O niečo zaujímavejšie, aj keď tiež nie nové, je to, kto za to môže.

Za pomalé očkovanie môže Lengvarský. To je ten minister, ktorého si Matovič osobne vybral – a odvtedy mu robí prakticky vo všetkom napriek. No a keďže Matovič akékoľvek ministrove kroky vytrvalo a systematicky podkopáva, na vine je logicky minister. Ešte sme napríklad nezaznamenali, že by sa bývalému premiérovi napriek nesmiernej a úprimnej snahe podarilo zaočkovať, hoc aj tým Sputnikom. Zato výhovoriek sme zaregistrovali nekonečné množstvo.

Ale na vine je minister. Veď dobre.

Pri referende je to ešte jasnejšie. Na vine nie sú tí, ktorí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Peter Pellegrini

Referendum o predčasných voľbách

Robert Fico

Vladimír Lengvarský

Zuzana Čaputová

Komentáre

Teraz najčítanejšie