Denník N

Kováčik sa hádal s Čižnárom pre mafiána, za ktorého prepustenie vraj zobral úplatok 50-tisíc

Jaromír Čižnár a Dušan Kováčik. Foto – TASR
Jaromír Čižnár a Dušan Kováčik. Foto – TASR

Na súde s bývalým špeciálnym prokurátorom vyšlo najavo, ako Dušan Kováčik zavádzal generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, keď sa dostali do konfliktu pre prepustenie mafiána. Kováčik za to podľa obžaloby zobral veľký úplatok.

Bol 21. júl 2017, keď bossa takáčovcov Ľubomíra Kudličku pustili z väzby. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár ostal zaskočený, keď sa to dozvedel. Od špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika chcel vedieť, prečo umožnili tomuto mafiánovi ísť na slobodu.

Už vtedy sa písalo, že sa pre Kudličku pohádali, no až teraz, keď Kováčika súdia za podozrenie, že za jeho prepustenie zobral úplatok 50-tisíc eur, vychádza najavo, čo sa dialo v pozadí. Ako špeciálny prokurátor zavádzal generálneho prokurátora.

Na hlavnom pojednávaní Špecializovaného trestného súdu v Pezinku v piatok čítali ako dôkaz stanovisko, ktoré Kováčik 25. júla 2017 dal Čižnárovi k prepusteniu mafiána. Z toho, že v ňom zavádzal, ho usvedčoval jeho niekdajší podriadený, prokurátor Michal Stanislav, ktorý mal prípad Kudličku na starosti.

Okrem toho sa rozoberalo, či Kováčik vynášal z vyšetrovacích spisov. Vypovedal o tom aj podnikateľ Marián Kočner z Nitry, kamarát známeho kajúcnika Ľudovíta Makóa.

Bývalý špeciálny prokurátor aj v tretí deň súdneho procesu zotrvával na svojom, že je nevinný, a spochybňoval svedkov.

O liste mlčal

Prokurátor Stanislav uviedol, ako pre Kováčika vypracoval stanovisko ku Kudličkovi a že si myslel, že ho len podpísal a posunul Čižnárovi, lenže neskôr zistil, že to tak nespravil. Vyhotovil nové stanovisko, do ktorého si povyberal niečo z toho prokurátorovho, a pridal vlastné vety, hoci na dokumente bol uvedený ako referent Stanislav.

Na súde Stanislav poprel, že by

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dušan Kováčik

Slovensko

Teraz najčítanejšie