Denník N

V Smere skončia viacerí okresní predsedovia

Smer odporúča účasť na referende. Foto - Tasr
Smer odporúča účasť na referende. Foto – Tasr

Krajskí šéfovia majú strane do štvrtka predložiť vyhodnotenie komunálnych volieb a svoje návrhy na odvolania okresných predsedov. O odchode krajskej predsedníčky Zmajkovičovej nikto nahlas nehovorí.

V Smere v najbližších dňoch vymenia viacerých okresných predsedov. Krajskí predsedovia Denníku N potvrdili, že vo štvrtok 15. januára uplynie termín, dokedy majú doručiť na centrálu strany vyhodnotenie komunálnych volieb a navrhnúť, ktorých okresných šéfov chcú vymeniť. Úlohu dostali na predsedníctve strany pred mesiacom.

Strana zmeny v štruktúrach avizuje už viac ako pol roka.

„Už som to poslal, v komunálnych voľbách sme ako kraj získali viac ako v roku 2010, dopadli sme asi najlepšie zo všetkých,“ povedal trenčiansky krajský predseda Jaroslav Baška.

Zmeny v okresoch ešte nemá uzatvorené, „rozmýšľam o dvoch“. Povedať, ktoré mená to sú, nechcel. V oboch prípadoch ide o okresných predsedov, ktorí sú zároveň poslancami a Baška s nimi chce ešte hovoriť.

Smer má okresných predsedov v každom okrese, je ich 79. Z toho 45 sú poslanci Národnej rady.

Obrimčák sa sám odísť nechystá

To, že navrhuje odvolať dvoch okresných predsedov, povedal Denníku N aj ďalší krajský šéf, ale nechcel to povedať verejne.

„Už som to odovzdal. Je to vnútrostranícky proces a zatiaľ o tom nechcem hovoriť,“ povedal aj bratislavský krajský šéf a minister obrany Martin Glváč.

Fiasko v komunálnych voľbách utrpel napríklad okresný predseda v Stropkove a bývalý primátor Peter Obrimčák. Jeho nezávislý protikandidát Ondrej Brendza získal takmer trojnásobný počet hlasov ako Obrimčák. „Ja o tom nemám žiadne informácie, o tom rozhodnú iní,“ povedal Obrimčák na otázku, či končí. Jeho krajský šéf a poslanec Stanislav Kubánek na otázky neodpovedal.

Debakel utrpel Smer aj v Hlohovci, kde vyhral bývalý šéf Inštitútu pre verejné otázky Miroslav Kollár. Poslanec a okresný predseda Ivan Varga už pred niekoľkými týždňami Denníku N povedal, že čoskoro z funkcie zo zdravotných dôvodov odíde.

Stranícku zodpovednosť nevyvodzujú

Okresným predsedom v Martine je stále bývalý poslanec Ján Kvorka, ktorého kedysi vyšetrovali z obmedzovania osobnej slobody a ublíženia na zdraví. Smer ho kvôli kauze v tomto volebnom období už nedal na kandidátku, ale okresným predsedom zostal. Súdy ho spod obvinení oslobodili.

V strane sa to deje často – hoci politika odvolajú z verejnej funkcie, stranícku mu nikto neberie. Tak zostal Pavol Paška podpredsedom strany, aj Renáta Zmajkovičová krajskou predsedníčkou v Trnave.

Zmajkovičová, ktorá bola predsedníčkou dozornej rady piešťanskej nemocnice, ktorá nakúpila drahý CT prístroj, na otázky, či neuvažuje o odstúpení, neodpovedala. O jej výmene strana oficiálne nehovorí.

„Vnútorné procesy v strane nebudeme komentovať,“ povedala hovorkyňa Ľubica Končalová. „Zmeny budú veľmi opatrné, keďže väčšina okresných predsedov sú aj poslancami a nechceme si rok pred voľbami narušiť jednotu v poslaneckom klube,“ povedal Denníku N člen vedenia strany.

O zmenách bude rozhodovať predsedníctvo. Termín jeho rokovania zatiaľ nie je známy, spravidla sa stretáva raz do mesiaca.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie